Weersomstandigheden mogelijk oorzaak neerstorten Antonov
22 May 2010, 01:10
foto


“Weersomstandigheden zijn mogelijk de oorzaak geweest van het neerstorten van de Antonov-An 28 van Blue Wing op 15 mei”. President-commissaris van Blue Wing, Frits Pengel zei op een persconferentie vrijdag dat “de maatschappij geen etiket opgeplakt wil krijgen van rampveroorzaker”. Volgens directeur Amichand Jhauw (foto) verkeerde het verongelukte Antonov in een zeer goede staat. Het toestel maakte vijf jaren deel uit van de vloot en had ongeveer 4000 vlieguren. In de luchtvaart is dit relatief weinig.

Jhauw somt de feiten op. Het toestel is vertrokken vanuit Godo-olo. De bemanning week uit voor slecht weer naar het oosten, richting Stoelmanseiland. Op een hoogte van 6500 voet maakte de bemanning contact met piloot George Monsels, die een paar minuten daarvoor ook van Godo-olo richting Paramaribo vloog. Hierna had de co-piloot van de Antonov contact met Paramaribo-control, de toren op Zanderij. Daarna deed een toestel dat in de buurt was, nog een oproep maar kreeg geen gehoor.

Monsels vertelde op de persconferentie dat hij op 15 mei op Godo-olo is geland. De Antonov was toen nog op het vliegveld. Er is overleg gepleegd over het vervoer van de 14 passagiers die naar Paramaribo moesten. Hij besloot om acht van de passagiers mee te nemen. Het toestel bestuurd door Monsels, vertrok om 14.21 uur vanuit Godo-olo. De Antonov steeg om 14.25 uur op. Monsels riep zijn collega’s op en gaf door welke richting hij opging. Hij koos voor noord-west. Als gezagvoerder vond hij het weer niet van dien aard om uit te wijken.

De collega’s gaven aan dat ze richting noord-oost zouden vliegen omdat ze niet door het slechte weer heen wilden vliegen. Tot ongeveer een kwartier na het opstijgen vanuit Godo-olo was er frequent contact tot dat er niets meer werd vernomen. Monsels ging er vanuit dat het om een communicatiestoornis ging en vloog verder richting Zorg en Hoop. Hij maakte echter contact met collega Soerjar Verkuyl die onderweg was naar Stoelmanseiland. Hij vroeg om contact te maken met de collega’s in de Antonov.

Verkuyl die vanuit Zorg en Hoop richting Stoelmanseiland vloog, had de communicatie tussen Monsels en de copiloot deels opgevangen. Hij hoorde ook nog de oproep van Monsels waarop hij geen gehoor kreeg. Ook de vruchteloze oproepen van Gum Air hoorde hij. Verkuyl probeerde toen ook contact te krijgen echter zonder resultaat. Hij ging er eveneens vanuit dat het om een communicatiestoornis ging. Toen hij op Stoelmanseiland landde, nam hij contact op om te verifiëren of de Antonov al op Zorg en Hoop was geland. Toen dat niet het geval was, ging Verkuyl ervan uit dat het vermiste toestel waarschijnlijk was geland op een vliegveld in de buurt. Hij steeg toen op een hoogte van 4000 voet en had overzicht van alle omliggende vliegvelden. Lelygebergte, Poketi en Drie Tabbetje hadden geen vliegtuigen aan de grond. Toen hij weer richting Stoelmanseiland vloog merkte hij een verdachte rookontwikkeling tussen de bomen. Hij is iets lager gaan vliegen en merkte vervolgens het wrak op. Het onderzoeksresultaat moet uiteindelijk uitwijzen wat de oorzaak van het ongeluk is geweest.

De identificatie van de slachtoffers is nog niet afgerond. Blue Wing vindt het meer dan billijk om voor de onkosten op te draaien. “We gaan alles rond de teraardebestelling bekostigen voor alle families van de slachtoffers”, deelde Jhauw mee.

(Tekst en foto: Sharon Crawford)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May