Mediabedrijf Ramasha sleept Sasur voor de rechter
15 Aug 2012, 06:00
foto


Het mediabedrijf Ramasha heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur). Voorzitter Prim Ramlal van Sasur bevestigt tegenover Starnieuws dit en zegt dat het bedrijf is aangeschreven een dwangsom te betalen van SRD 209.000.

De rechter heeft eerder in 2009 Ramasha gevonnist de dwangsom te betalen voor het gebruik van auteursrechten, waar Sasur over waakt.
Volgens de advocaat van Ramasha is het mediabedrijf ook ten prooi gevallen aan de hetze van Sasur tegen radio- en televisiezenders en showorganisatoren. In deze rechtszaak die Ramasha in 2009 verloor, gaat het om twee muzieknummers en het zogenaamde repertoire van Sasur.

Niet op deze manier
Volgens Ramasha directeur Radj Oedit blijft Sasur dwangsommen claimen op grond van een repertoire, ondanks het Hof van Justitie een maand eerder Sasur heeft teruggefloten”. Oedit verwijst hiermee naar een vonnis van het hof van justitie in een geschil tussen sasur en een ander mediabedrijf, RBN. Het Hof besliste dat het vonnis van Sasur contra Rapar en RBN gedeeltelijk teruggedraaid moest worden. Het Hof is het er niet mee eens dat Sasur een algemeen repertoire kon afdwingen.

Op grond van deze rechtspraak en andere ontwikkelingen weigert Ramasha te voldoen aan de dwangsommen. Volgens Ramasha gaat het bij Sasur niet meer om de twee muzieknummers waarmee zij het eerder kort geding vonnis heeft uitgelokt. Sasur blijft volhouden dat alle liederen bij haar zijn geregistreerd.
Oedit zegt dat zijn mediabedrijf ook Surinaamse nummers afdraait die ontbreken op de zogenaamde ‘playlists’ van Sasur. “We zijn bereid Surinaamse artiesten te ondersteunen en de vergoeding voor hun muziekwerken te betalen, maar niet op deze manier. Als het via Sasur moet, dan zullen deze auteurs geen cent zien”, meent Oedit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May