C-47 hekelt inmenging overheid bij cao-onderhandelingen
10 Aug 2012, 02:00
foto
Bij diverse banken is via de Bemiddelingsraad uiteindelijk een akkoord bereikt tussen de vakbeweging en de directie.


De vakcentrale C-47 is er niet over te spreken dat de overheid probeert steeds meer invloed uit te oefenen op onderhandelingen tussen de vakbeweging en het bedrijfsleven. Vakcentrale voorzitter Robby Berenstein zegt het afgelopen jaar een trend te hebben gemerkt dat de overheid probeert vat te krijgen op de onderhandelingen. Met name in de financiële sector (bij de banken) is dat te merken.

De vakbondsleider wijst er op dat er internationale conventies zijn waarin is aangegeven dat collectieve arbeidsonderhandelingen tot stand komen na gemeen overleg met de vakbeweging. “Wij hebben de regering niet nodig ons te komen te vertellen wat wij moeten doen. Wij weten zelf hoe te onderhandelen”, stelt Berenstein.

Bemiddelingsraad
Een eventuele bemiddelende rol zou de overheid wel kunnen aannemen, maar dat is dan via de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname (BR). Berenstein heeft ook opgeroepen dit orgaan, hoewel niet bij wet verplicht gesteld, te respecteren. Alle sociale partners hebben er voordeel aan, maar in het bijzonder de overheid. De afgelopen periode heeft de vakcentrale ook gemerkt dat particuliere bedrijven geen advies van dit orgaan willen opvolgen.

De C-47-voorman zegt dat de BR zorgt voor rust en het begeleiden van onderhandelingen. “Wij halen ook bakzeil bij de Bemiddelingsraad en onze acties worden meteen opgeschort als eis van dit orgaan. Maar wij gehoorzamen daaraan omdat zonder de Bemiddelingsraad de vakbeweging harde acties zal blijven voeren. Die chaos wil niemand hebben, maar als het niet goedschiks gaat, kan het ook kwaadschiks."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May