Scheuring BEP wordt groter
07 Aug 2012, 00:00
foto


De verdeeldheid binnen de politieke organisatie Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) wordt steeds groter. De vergadering van de 36 kernen van de partij was het toonbeeld van hoe het niet moet. De bijeenkomst die was aangevraagd door de kernen en is gehouden in het nucleuscentrum in Brokopondo was rumoerig en rommelig.

Het hoofdbestuur en de kernen geven beiden hun eigen verhaal over het verloop van de vergadering. Wat overeenkomt is de eis van de kernen om binnen 24 uur het royement van de parlementariërs Diana Pokie en Waldie Ajaiso in te trekken, zo ook hun terugroeping uit het parlement. Verzuimt het hoofdbestuur deze eis in te willigen, dan stappen de kernen naar de groene tafel.

“Wij hebben nooit meegewerkt dat de twee parlementariërs worden geroyeerd uit de partij en dat zij worden teruggeroepen uit het parlement, is niet te accepteren”, zegt Freddy Linga aan Starnieuws. Hij was zondag de woordvoerder van de kernen die ageren tegen de handelingen van het hoofdbestuur.

Nieuwe eis
Hoofdbestuurslid en fractieleider van de BEP, Ronny Asabina, zegt dat het bestuur op geen enkele manier uitvoering kan geven aan de eis van de kernen. “Het is een nieuwe eis. In hun eerste brief vragen ze om te vergaderen binnen 14 dagen. Die periode is nog niet verstreken en komen ze nu met de eis om een op een alv genomen besluit binnen 24 uur ongedaan te maken”, zegt Asabina.

Beide kampen zeggen dat tijdens de rumoerige vergadering er tal van onduidelijkheden waren over wie wel of niet de kernen moesten vertegenwoordigen. Volgens Linga heeft het hoofdbestuur in het begin geweigerd enkele vertegenwoordigers van kernen toe te laten tot de vergadering. Het kostte aardig wat bemiddeling voor ze werden toegelaten. Halverwege de rommelige bijeenkomst is een schorsing aangevraagd. Na de schorsing heeft Linga namens de ontevreden kernen een motie ingediend en verder het woord gevoerd. Hij gaf met klem aan dat de kernen niet staan achter het royement en intrekking eisen. Daarna hebben de ontevreden kernen de vergadering verlaten. Volgens Linga zijn maar vijf van de 36 kernen en personen die het hoofdbestuur vanuit Paramaribo had meegenomen, achtergebleven.

Asabina zegt echter dat het merendeel van de kernen achter het hoofdbestuur staat. “Wij hebben met bewijzen aangetoond dat het royement door de kernen is ondersteund, ook zij die zogenaamd het besluit willen laten herroepen. Gebleken is dat mensen zijn misleid en onder valse voorwendselen hun handtekening onder de brief van de kernen hebben geplaatst”, stelt Asabina. De overgebleven kernen die achter het hoofdbestuur staan, hebben volgens de BEP-topper het bestuur gevraagd er werk van te maken dat kernen die niet meer functioneren of de partij niet ondersteunen, worden vervangen en uit het bestand van de partij worden gehaald. Beide partijen bevestigen dat er sprake is van miscommunicatie en veel onwetendheid bij de BEP-leden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May