Simons: Regering na twee jaar nog in beweging
11 Aug 2012, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Twee jaar na haar beëdiging op 12 augustus 2010, is de regering nog altijd volop in beweging. Tot deze conclusie komt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Hoewel in beweging zijn niet alles zegt over het gevoerd beleid, vindt Simons dat de regering bezig is te doen wat ze aan de gemeenschap heeft beloofd.

De focus voor persoonlijke economische welvaart voor de Surinamer, zal volgens Simons toch moeten zijn een effectief en bij wet vastgelegd huisvestingsplan en het stimuleren van het ondernemerschap. Een derde gebied waar Simons zeker in 2013 naar zal uitkijken is de ontwikkeling van de agro-industrie.

Zelfkritiek hoopgevend
“Ik denk niet dat er iets is waarvan je kan zeggen dat de regering dat absoluut niet goed heeft gedaan. Er zijn natuurlijk zaken zoals de huisvestingproblematiek die eerder aangepakt had moeten worden”, zegt Simons. Volgens haar is ook president Desi Bouterse niet tevreden met het tempo waarmee in de afgelopen twee jaar voornemens van de regering zijn aangepakt. “Daarover heeft hij vaker zijn mening gegeven, maar in de afgelopen twee jaren heb ik duidelijk meer beweging gezien en ook meer ‘policy’ uitspraken waar de regering achter staat“, zegt Simons. Die zelfkritiek van de president is volgens haar hoopgevend dat de wil aanwezig is om te doen wat gedaan moet worden. Simons wijst er op dat de regering bij het willen uitvoeren van beleid veel obstakels is komen aantreffen die eerst uit de weg geruimd moesten worden.

“We zijn geen van allen volmaakt. Geen enkele regering , dus deze ook niet, maar fundamentele fouten kan je niet toeschrijven aan dit kabinet. “Niemand kan naar de stembus gaan en verwachten een regering te kiezen die helemaal geen fouten zal maken. Gemaakte fouten kunnen lastig zijn, omdat de hele gemeenschap in een rel wordt meegenomen. Maar parlement, de gemeenschap en zeker de media houden de vinger aan de pols, alleen zullen de media beter hun rol gaan moeten begrijpen naar zeker het parlement toe”, zegt Simons.

Spaarfonds belangrijk
Een belangrijke stap die de regering volgens de parlementsvoorzitter heeft genomen en waar zij een hoge score voor zou moeten krijgen, is het instellen van een spaarfonds voor de samenleving, dat wordt gevoed uit onder andere de mijnbouwsector. Het fonds is voorlopig ingesteld en is de regering bezig een wet voor te bereiden hiervoor. “Daar ben ik bijzonder blij mee, omdat het een levensvoorwaarde is voor Suriname. Als we het niet doen zullen we problemen krijgen wanneer op een gegeven moment de inkomsten uit de mijnbouwsector niet meer zo gunstig zijn”, stelt Simons. Een ander fonds dat nu in de maak is, is het rampenfonds om de directe schadelijke effecten van klimaatsverandering te kunnen opvangen.

Simons benadrukt met klem dat de regering zich zal moeten concentreren op een effectief huisvestingsplan als basis voor de persoonlijke ontwikkeling van de Surinaamse burger. “Belangrijk voor de samenleving is dat de regering komt met structurele maatregelen om deze sector te ordenen”, meent Simons. Zij vindt dat absoluut een einde moet komen aan de afhankelijkheid van de gemeenschap aan de regering wat woningen betreft. Volgens haar is dat een van belangrijkste grondwettelijke vereisten waaraan voor de periode van deze regering nooit aan is gewerkt.

Positiever imago
Simons vindt dat de regering met succes een buitenlands beleid heeft gevoerd. Dit geldt ook voor het parlement. Volgens haar staat Suriname beter bekend met een positiever imago op de wereldkaart. Het feit dat in november voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis de EU/ACP vergadering in Paramaribo wordt gehouden, is daar dan ook een goed voorbeeld van. “Onze parlementaire vertegenwoordigers hebben in dat verband een behoorlijke job gedaan”, zegt Simons.

Simons noemt de rol van president Bouterse bij het bereiken van deze resultaten uitzonderlijk. Zij vindt dat de president wat het buitenlands beleid betreft, zich persoonlijk heeft ingezet op regeringsniveau. “We moeten er nu wel voor zorgen dat de inbedding in de regio en in de wereld, ons voordelen gaat opleveren.”

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May