Michael Phelps pakt 18de Olympisch goud
04 Aug 2012, 18:00
foto
Oscar Pistorius loopt morgen de finale op de 400 meter (Foto: BBC)


Micheal Phelps heeft zijn 18de en laatste Olympische gouden plak behaald in zijn carrière. De 27-jarige Amerikaan won goud op de 4x100 meter wisselslag. Phelps eindigt zijn voortreffelijke carrière met een totaal van 22 Olympische medailles, waarvan 18 goud.

Intussen heeft de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo haar tweede gouden Olympische medaille in de wacht gesleept. Op de 50 m vrije slag plakte ze goud, nadat ze eerder ook de 100 meter op haar naam schreef. Ze zwom een tijd van 24.04. De Nederlandse Marleen Veldhuis eindigde als derde op de 50 meter vrije slag. Ze kreeg daarmee haar gedroomde afscheid. De 50 meter vrije slag was haar laatste race in haar loopbaan. Kromowidjojo en Veldhuis behaalden in London ook het zilver op de 4x100 meter vrij.

Pistorius
Historie schrijft ook de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius. Hij gaat de geschiedenis in als de eerste sprinter met geamputeerde benen die deelnam aan de Olympische Spelen. Op de Paralympische Spelen behaalde de 25-jarige al vier keer goud. Hij liep vandaag op zijn kunstbenen de 400 meter in een tijd van 45.44 seconden in de semi-finale. Morgen loopt hij de finale.

Pistorius zijn benen werden vanaf onder de knie geamputeerd toen hij nog maar een baby was. Hij stapte naar de rechtbank toen het bestuur van de Olympische Spelen weigerden hem toe te laten. De rechter stelde Pistorius in het gelijk en hij maakte zijn opwachting in London. “Ik weet niet of ik moet huilen of gelukkig zijn”, zei hij “het was een mix van emoties.”

Intussen blijft het een nek-aan-nekrace tussen de Verenigde Staten van Amerika (VSA) en China om de meeste Olympische plakken. VSA gaat aan kop met 26 gouden, 13 zilveren en 15 bronzen medailles. Een totaal van 54 plakken. China volgt op de voet met 25 goud, 16 zilver en 12 brons, een totaal van 53 medailles. Groot-Brittannië (inclusief Noord-Ierland) prijkt sinds kort op de derde plaats met 14 goud, 7 zilver en 8 brons, een totaal van 29 medailles. Zuid-Korea met 9 goud (in totaal 17) en Frankrijk met 8 goud (totaal 22 medailles) vormen de top vijf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May