Nog geen vervanger voor rechter Rodrigues
03 Aug 2012, 00:00
foto
De burgerkamer in het 8 december strafproces. Rechts rechter Robby Rodrigues. In het midden de president van de Krijgsraad tevens van het Hof, Cynthia Valstein-Montnor. Links rechter Iwan Rasoelbaks.


Het Hof van Justitie heeft nog geen vervanger aangewezen om de opengevallen plek van rechter Robby Rodrigues in te vullen. Rodrigues is per 1 augustus officieel met pensioen, na verlof van sinds midden juni.

Rodrigues was ook lid van de burgerkamer bij de Krijgsraad in het 8 december strafproces. Deze rechtszaak is sinds 11 mei geschorst om na te gaan welk effect de in april aangenomen amnestiewet heeft op het proces. Rodrigues zegt aan Starnieuws dat er snel een vervanger aangewezen moet worden. “Het is een aangelegenheid van het Hof, maar een vervanger zal wel moeten komen’, zegt Rodrigues.

Tekort toegenomen
Met het wegvallen van de Rodrigues is het tekort aan rechters verder toegenomen. Een situatie die volgens hem niet te lang mag duren. “Het tekort wordt steeds nijpender en is er zeker in hoger beroepszaken een behoorlijke achterstand”, stelt hij. Volgens Rodrigues zal wat het 8 december strafproces betreft snel een vervanger aangewezen moeten worden. Voor wat betreft de strafzaken heeft de gepensioneerde rechter alle zaken die bij hem in behandeling waren, kunnen afronden. Dat is niet gelukt met de civiele processen. “Daar zal het Hof voor elke zaak een vervanger moeten aanwijzen”, zegt hij.

Van de 16 rechters zijn nu 15 overgebleven. Uitgekeken wordt naar de benoeming van aspirant-rechter Mahinder Tedjoe. Daarna naar de benoeming van acht rechters in opleiding. Dan komt het aantal op 24 rechters. “Nog lang niet genoeg. We hebben zeker 30 tot 35 rechters nodig”, meent Rodrigues. Hem is gevraagd zich niet helemaal terug te trekken en plaatsvervangend lid van het Hof te worden. “Daarover heb ik nog geen beslissing genomen. Ik neem er enkele maanden de tijd voor”, zegt Rodrigues.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May