Sasur en Suripop treffen schikking
02 Aug 2012, 13:30
foto


De uitverkochte show van het Suriname Popular Songfestival (Suripop) vindt morgen normaal voortgang. “Er is niets aan de hand. De gemeenschap is opgeschrikt met een bericht als zou de voortgang van de show in problemen komen, nadat Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) de organisatie heeft aangeschreven”, zegt Werner Duttenhofer, bestuurslid van Suripop aan Starnieuws.

Sasur heeft de organisatoren van het componistenfestival vooraf aangemaand afspraken te maken voor het betalen van auteursrechten. Na een felle reactie van Frank Cameron, voorzitter van Suripop, bestond de vrees dat de show niet door zou gaan.

Schikking
Prim Ramlal directeur van Sasur zegt dat partijen vandaag een schikking hebben getroffen. De advocaten van Sasur en Suripop hebben afspraken gemaakt dat bij het gebruik van rechten van auteurs die bij Sasur staan geregistreerd, Suripop zal betalen.

Suripop-advocaat Hugo Essed bevestigt dat er contact is geweest met Sasur-advocaat Edward Naarendorp. “We hebben inderdaad contact gehad met elkaar en dat is eigenlijk confidentieel. Voor de rest verwijs ik naar een brief die Suripop aan Sasur heeft geschreven. Daarin geeft Suripop aan dat zij geen enkel recht van niemand schendt en zal schenden, maar dat als Sasur met het bewijs kan komen dat, dat wel het geval is, Suripop bereid is te betalen daarvoor”, zegt Essed.

Onduidelijkheid
Ramlal legt uit dat er wat onduidelijkheid is in de gemeenschap over auteursrechten.“Niet omdat het om nieuwe gecomponeerde liederen gaat, zijn er geen rechten. Het gaat ook niet om de artiesten die gaan optreden. Het gaat om de auteurs die meedoen aan het festival. Het is een componistenfestival van auteurs van wie sommigen bij ons staan ingeschreven. Hun rechten moeten beschermd worden”, zegt Ramlal.

Om de componisten, zeker met het festival voor de deur geen schade te berokkenen, vraagt Ramlal de namen van auteurs die bij Sasur staan ingeschreven niet te noemen.

Rechten beschermen
Naast de rechten van de auteurs van de nieuwe liederen op het festival is het volgens Ramlal gebruikelijk dat op het festival een collage of soms zelfs volledige liederen uit vorige Suripop festivals worden gezongen of ten gehore gebracht. “Daar zijn er componisten bij, die bij ons zijn ingeschreven”, zegt Ramlal. De directeur van Sasur vindt dat het gebruikelijk is dat vanuit de stichting bij elk evenement vooraf al een uitnodigend schrijven wordt gestuurd naar muziekgebruikers en showorganisatoren, om licentie aan te vragen voor het gebruiken van muziek die voorkomt in het repertoire van Sasur. “We hebben daarin aangegeven hoe zij zelf op het internet kunnen nagaan om welke rechten en welke auteurs het gaat”, zegt Ramlal.

Sasur zal in oktober van dit jaar voor de eerste keer auteursrechten uitbetalen aan belanghebbenden die bij haar staan ingeschreven. Om hoeveel auteurs en geld het gaat, kan Ramlal niet uit het hoofd zeggen. “Dat is een administratieve klus waarmee we nog bezig zijn. Maar we zullen alles netjes en transparant maken”, belooft hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May