AZP neemt Gastro-Enterologie in gebruik
02 Aug 2012, 01:00
foto
De internist-gastroenteroloog Vijai Jarbandhan geeft een demonstratie met de endoscoop. (Foto: Raoul Lith)


Na een maand te hebben proef gedraaid heeft het Academisch Ziekenhuis Paramaribo de Gastro-Enterologie afdeling in gebruik genomen. Met de endoscoop, een kijkapparaat, is het mogelijk de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm aan de binnenzijde te bekijken. Zo kunnen ontstekingen, maagzweren, bloedingen of gezwellen worden opgespoord.

Maag-, darm- en leverarts, Vijai Jarbandhan, zegt dat internationale richtlijnen over techniek en hygiëne toegepast worden. Het nieuwe is dat er nu ook 'uitslaapmogelijkheid' is en er wordt veel meer digitaal gewerkt. De sfeer is verbeterd en er kan meer aangeboden worden. Per dag kunnen tien tot vijftien mensen geholpen worden. Het verslag kan ook via e-mail verstuurd worden naar de aanvrager van het onderzoek.

Meer dan onderzoek
Jarbandhan is ongeveer drie maanden in Suriname en is speciaal aangetrokken voor deze afdeling. Hij merkt op dat bij zo een onderzoek hij ook poliepen (goedaardige gezwellen) kunnen worden behandeld. De afdeling voldoet aan alle standaarden. Tijdens het proefdraaien zijn alle 'kinderziekten' eruit gehaald.

Ook is het mogelijk tijdens zo'n onderzoek weefsel afkomstig van de wand van de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm te verzamelen voor nader onderzoek onder de microscoop. Biij dit onderzoek wordt een dunne, bestuurbare en buigzame slang (de endoscoop) via de mond in de slokdarm geschoven en zo naar de maag en de twaalfvingerige darm geleid, die de arts dan van binnen kan bekijken. Eventueel worden er foto's gemaakt met de endoscoop.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May