Cursus 'regionale veiligheid' IIR succesvol afgesloten
30 Jul 2012, 14:00
foto
De deelnemers aan de postgraduate cursus van IIR met hun certificaten. (Foto: IIR)


36 van de 39 participanten aan de postgraduate cursus over 'regionale veiligheid' hebben een certificaat ontvangen van het Instituut voor Internationale Betrekkingen (IIR), van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Voorzitter Harold Kolader toont zich tegenover Starnieuws tevreden over de cursus. Gedurende de sessies was er een intensieve interactie en de bijdrage van de participanten was enorm, ondanks het feit dat de cursus volledig in het Engels werd verzorgd.

De postgraduate cursus met als thema 'A New Approach to Security in the Context of Regional Integration in Latin America and the Caribbean' kreeg de volle ondersteuning van de regering. De meeste cursisten waren afkomstig van de politie, het leger, defensie, brandweer, luchtvaartdienst, Bureau Nationale Veiligheid en CIVD.

Samenwerken belangrijk
Een novum was dat er speciaal voor het verzorgen van een cursusonderdeel, luitenant-generaal Guy Thibault, voorzitter van de Inter-Amerikaanse Defensie Raad, afreisde naar Suriname. Naast het theoretische kader hebben de diverse inleiders verschillende inzichten verschaft over de dynamiek en veranderende omgeving welke invloed heeft op veiligheid, zowel regionaal als nationaal.

Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, heeft tijdens zijn presentaties met het opwerpen van een 'cases' de participanten in de gelegenheid gesteld visies aan te dragen over diverse aspecten van het nationaal veiligheidsbeleid. Hij benadrukte hierbij het belang van coördinatie en samenwerking die nodig zijn voor het opvoeren van de veiligheid. Dit geldt ook voor de regionale veiligheid.

Ondersteuning
Kolader zegt dat met deze cursus het bestuur van het IIR ondersteuning heeft gegeven om een betere kijk te hebben op veiligheid in relatie tot nationale, regionale en internationale ontwikkeling. Hierbij zijn de politieke, economische en sociale ontwikkelingen belangrijk. Deze zaken hebben te maken met het veiligheidsaspect. "Door de dynamiek van globalisering en regionalisering ontstaat er ook een dynamiek veiligheidssituatie", stelt Kolader.

Tijdens de cursus is benadrukt dat veiligheid een taak is voor de overheid, maar dat de gehele gemeenschap verantwoordelijk is hiervoor. "Ik heb de cursisten meegegeven om zoveel mogelijk contact met elkaar te onderhouden. Zo kunnen zij elkaar bemoedigen bij het nadenken over veiligheid en de opgestoken kennis kan meteen toegepast worden op de werkplek", zegt Kolader. Dit is mogelijk omdat de meeste deelnemers hooggeplaatste functionarissen zijn. De ervaringen opgedaan tijdens deze cursus alsook de beoordeling van de participanten zullen door het IIR worden meegenomen bij het samenstellen van toekomstige cursussen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May