Suriname en Brazilië drijven weer rechtstreeks handel
28 Jul 2012, 18:30
foto
Nadja is een van de twee schepen die de haven om de twee weken zal binnenvaren. (Foto: René Gompers)


Suriname kan na twintig jaren weer rechtstreeks handel drijven met Brazilië. Dit is mogelijk gemaakt door een nieuwe route die het Franse scheepvaartbedrijf CMA-CGM heeft gelanceerd, de 'North Brazil Feeder'. Deze lijnroute verbindt de havens van Guadeloupe, Trinidad & Tobago, noord-Brazilië, Venezuela en Suriname. Het eerste schip is vannacht om 01.00 de Nieuwe Haven binnengevaren en wordt volgeladen voor zijn volgende vaart.

CMA CGM onderhoudt reeds routes vanuit de Nieuwe Haven naar het Caribisch gebied en Europa. CMA-CGM is het derde grote containerscheepvaartbedrijf in de wereld. Dit bedrijf doet ruim 400 havens aan in meer dan 150 landen. Met de 'North Brazil Feeder' worden de diensten in Zuid-Amerika verder uitgebreid. CMA-CGM onderhoudt 200 routes.

Afzetmarkt uitgebreid
Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken en Marcelo Baumbach, ambassadeur van Brazilië namen een kijkje op het schip. In het Portugees werden de kansen besproken die deze route aan beide landen biedt. "Het heeft twintig jaar geduurd maar vandaag hebben we eindelijk weer een rechtstreekse verbinding met Suriname", zegt een ingenomen Baumbach aan Starnieuws. "Het zorgt sowieso voor een opleving in de handelsrelaties tussen beide landen." Deze lijndienst biedt een snellere en grotere afzetmarkt voor hout- en houtproducten, levensmiddelen, land- en tuinbouwproducten vanwege de grote vraag in de landen langs de route.

"We zullen deze ontwikkeling veel bekendheid geven. Het is zaak dat onze ondernemers hierop inspelen", zegt Lackin. "Dit is het jaar van doen en prestaties leveren. De overheid heeft nu nog meer exportmogelijkheden. Nu kunnen ondernemers produceren om te exporteren omdat de rechtstreekse verbinding enorm snijdt in de transportkosten". Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie benadrukte het belang van een goede connectie. Hij hoopt dat de private sector in zal spelen op de mogelijkheden die geschapen zijn.

Grote voordelen
Remy Vijzelman van CMA-CGM Suriname is ervan overtuigd dat Suriname beter verbonden wordt op de 'global market'. "Wij hebben nu de kans om onze economie nog meer te ontwikkelen als we er goed op inspelen." Aanvankelijk zou er één schip per drie weken de route afwerken. Nu zullen twee schepen om de twee weken de haven aandoen: de Nadja en de Gina.

"De activiteiten op de haven zullen ongetwijfeld toenemen", meldt John Defares, directeur van Havenbeheer. "De export vanuit Suriname neemt gestadig toe. Import zal hoogstwaarschijnlijk flink toenemen maar wij zijn voorbereid", verzekert Defares. "Er is de afgelopen tien jaren flink geïnvesteerd voor 175 miljoen US dollar in faciliteiten, infrastructuur, hypermoderne machines en mensen. We zijn ready!". Er werd een toost uitgebracht door de ministers, directies, de ambassadeur van Brazilië en de Franse ambassadeur Joël Godeau.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May