Strakke training samen met basketballers uit regio
27 Jul 2012, 06:00
foto


Kracht, snelheid, flexibiliteit, behendigheid, fysieke en mentale fitheid zullen beproefd, gemeten en aangescherpt worden. Tweemaal per dag, een week lang strenge, zware basketbal trainingen. Trainen zoals de NBA-spelers dat doen. De Regional Sports Academy (RSA) houdt van 8 tot 14 augustus een 'Summer Basketball Camp' voor basketballers uit Suriname en de regio.

Het idee voor dit project komt van Yves Goedschalk (23) die basketbalt in Amerika.
Samen met de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) en de RSA is deze training opgezet. Twee coaches van 'Impact Basketball Academy' zullen afreizen om de 'high performance' trainingen te verzorgen. 'Impact Basketball' is een wereldwijd gerenommeerd trainingsinstituut dat opkomende spelers vormt naar het niveau van de NBA. Ron Artest, Kevin Garnett en Vince Carter zijn slechts enkele namen van topspelers die door dit instituut afgeleverd zijn.

Sport opkrikken
"Het doel van de RSA is om het sportgebeuren in de regio op te krikken. Dit project past helemaal in ons beleid", zegt Desmond Plet van de Sport Academie.
"Met dit project wordt er zeker impuls gegeven aan het Surinaamse talent".
Aan het kamp doen 35 jongeren tussen 16 en 21 jaar mee. Trainers en coaches zijn ook van de partij. Er zijn ook uitnodigingen gestuurd naar de regio voor deelname.

"De atleten die meedoen aan het pilotproject komen op de eerste plaats uit de nationale selectie. Daarom heen zijn er opkomende spelers bijgevoegd" legt Conrad Issa, ondervoorzitter van de SBA, uit. "Suriname wil het regionaal en internationaal speelveld weer betreden. Daarvoor is kwaliteit van ons spel, trainers en spelers vereist. Dit programma maakt dat mogelijk." De SBA is voornemens deel te nemen aan het basketbal toernooi van de Caribbean Basketball Confederation in 2013 en 2014.

Deuren openen
Voor de initiatiefnemer Goedschalk, gaat een wens in vervulling. "Ik had altijd al deuren willen openen voor Surinaamse basketballers om door te stromen naar het buitenland", vertelt hij. "Ik heb zelf de kans gehad om te spelen en te studeren in Amerika. Het is mijn taak om anderen die kans ook te bieden". Het zou duurder uitvallen om spelers naar Amerika te sturen. Dus heeft hij coaches benaderd om naar Suriname te komen. Het pakt nu nog beter uit met de komst van de 'Impact' trainers. "Er is hier heel veel talent maar het ontbreekt aan trainingen om hen beter te maken om internationaal op te vallen", weet Goedschalk.

Naast talent was scholing een belangrijke vereiste bij de selectie voor de trainingskamp. "Dit kamp richt zich niet alleen op de sport maar ook op het academische. Natuurlijk wil je uiteindelijk geld verdienen met basketbal maar als je in aanmerking kunt komen voor een studiebeurs, heb je al heel wat bereikt. En hoe meer jongeren die kans krijgen hoe beter toch?" Yves Goedschalk speelt voor de State University of Florida en studeert civiel techniek.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May