Behoefte aan nationale spirituele gebedsactiviteiten
27 Jul 2012, 04:00
foto
De purohits die hebben deelgenomen aan de yagya voor herstel van de balans van de natuur.


Bijkans 25 purohits (voorgangers van de Sanatan Dharm) hebben gebeden, 6.000 vuuroffers gedaan en de Ramayan gereciteerd voor land en volk. De eendaagse Vishva Kalyan Anusthan was bedoeld om de balans van moeder natuur te herstellen.

De Stichting Shri Sanatan Dharm Parshad Suriname (SSDPS) kijkt tevreden terug. “We moeten vaker spirituele gebedsactiviteiten op nationaal niveau organiseren. Er is een grote behoefte daar aan”, zegt Ashwin Soeknandan, secretaris van de SSDPS aan Starnieuws. De yagya (gebedsdienst) was voor een ieder bestemd, voor vrede en veiligheid in Suriname en daarbuiten. “Het is goed te zien dat velen beseffen dat de natuur uit haar balans is. We hebben mensen van haast alle districten gehad. Personen uit Saramacca en Nickerie zijn speciaal voor de dienst gekomen.”

De organisatie concludeerde dat de natuur, inclusief de vijf oerelementen waaruit de mens is opgebouwd, uit haar balans is. Getuige de klimaatsveranderingen en het op hol slaan van de karma van de mens, besloot de SSDPS woensdag een nationale gebedsdienst en offerandes te houden. Op die dag is ook de geboortedag van de dichter van de Hindoe epos Ramayan, Tulsidas, herdacht.

Crisis natuur
Volgens Soeknandan is de organisatie erin geslaagd bij te dragen aan de vergroting va het bewustzijn om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met de natuur. Over de hele linie hebben mensen deelgenomen aan de verschillende rituelen van de yagya die een hele dag heeft geduurd. De puja-sthan (het altaar) waar de verschillende aspecten van God zijn vereerd, was gemaakt in de vorm van de Surinaamse kaart. Pottenbakker Soerdjan Parohi had deze gemaakt uit klei. Na de dienst is het altaar donderdagmorgen toevertrouwd aan het water.

“Suriname is niet bespaard gebleven van de gevolgen van de crisis in de natuur”, zegt Soeknandan. “Veel van de bezoekers en purohits kijken uit naar de voortzetting van soortgelijke activiteiten.” Hij stelt dat de yagya de eerste stap is om samen met andere Surinamers bij te dragen aan het herstel van de evenwicht in de natuur. De fondsen voor de yagya in de Shri Radha Krishna Ved Mandir aan de Indira Gandhiweg zijn verkregen uit de gemeenschap.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May