Mijnals: CHS mag geen uitvoering geven aan terugroepwet
27 Jul 2012, 01:00
foto
Raadsman Chas Mijnals (links) in gesprek met Diana Pokie (rechts) voor het gerechtsgebouw. (Foto: Raoul Lith)


Advocaat Chas Mijnals, de raadsman van parlementariërs Diana Pokie en Waldi Ajaiso, zegt dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) niet het orgaan is dat uitvoering moet geven aan de terugroepwet. In de kwestie van de beide parlementariërs is volgens Mijnals het CHS ver buiten zijn boekje gegaan. “Met welk recht is dit orgaan de uitvoerder van de wet”, vraagt hij zich af. Volgens hem is royement altijd aanvechtbaar.

Overigens is het CHS voorbij gegaan aan het verzoek van de parlementariërs om te wachten totdat zij juridisch het royement hebben aangevochten. De advocaat van de beide parlementariërs vindt dat ook tegen het besluit van het CHS beroep mag worden aangetekend.

Onding
De terugroepwet vindt hij een onding dat zorgt voor ontwrichting in de samenleving, ondeugdelijk werk voor staatsorganen zoals het CHS en er vooral voor zorgt dat politici monddood worden gemaakt. “Dus op deze manier kan het bestuur van een politieke organisatie gewoon besluiten dat de democratische wil van het volk overboord wordt gegooid”. Mijnals zegt dat wanneer het CHS bevoegdheden wil ontlenen aan de terugroepwet, het eerst zou moeten onderzoeken of het royement en het terugroepen op wettelijke gronden zijn gebaseerd.

Mijnals vindt ook dat wanneer er in een geschil tussen partijen de gang naar de rechter is gemaakt, er geen inmenging kan plaatsvinden. “Er is dus nog communicatie tussen partijen waar de rechter alleen over kan beslissen. Op deze manier hebben we geen respect voor de rechtsstaat”, meent Mijnals. Dat het CHS de twee vervangers van Pokie en Ajaiso al heeft laten bewilligen, noemt hij voorbarig.

Sterke case
De raadsman voorziet dat wanneer de rechter positief en in het voordeel van de beide parlementariërs beslist, er werk zal zijn voor De Nationale Assemblee de terugroepwet in te trekken. De raadsman zegt dat eigenlijk het CHS de laatste halte is om uit te voeren wat de rechter heeft beslist. Daartussen is ook nog het parlement dat eerst officieel zou moeten vaststellen dat leden zijn geroyeerd en teruggeroepen.

"Mijn cliënten Pokie en Ajaiso hebben een sterke case hebben", vindt Mijnals Donderdag heeft hij hun zaak verdedigd voor de rechter. Op 2 augustus komt de raadsman van de BEP aan het woord. Daarna zal het aan de rechter liggen een besluit te nemen. “Pas dan kunnen we weten wat er moet gebeuren en niet dat staatsorganen nog vóór de rechter heeft geoordeeld besluiten nemen”, zegt Mijnals.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May