Explosiedreiging in Village Akontoul
25 Jul 2012, 06:00
foto


De ruim 180 bewoners van het dorp Village Akontoul aan de Lawarivier verkeren in groot gevaar. De zeventien Chinese winkels die het dorp rijk is, slaan gasoline op in hetzelfde gebouw waarin winkel wordt gehouden. Zij hebben namelijk geen behoorlijke opslag voor hun gasoline voorraad. Bovendien wordt er ook goud verbrand in de winkels.

"Met een enkele vonk wordt het gehele dorp naar het hiernamaals geholpen", zegt dorpsleider Santa Amoefini aan Starnieuws. “Ook voor de winkeliers is de situatie gevaarlijk, omdat de winkels tegelijkertijd woonruimte zijn.” Amoefini stichtte als lid van de Alukustam zeven jaar terug dit gehucht langs de Lawarivier, pal tegenover het Franse dorp Maripasula. Het dorp bevindt zich in het stamgebied van de Aluku.

Niet onder controle
Amoefini bevestigt dat hij verantwoordelijk is voor de komst van deze winkeliers in het dorp, maar nu geen vat meer heeft op de gang van zaken. De overheid geeft al vijf jaar zonder enige vorm van controle vergunning voor het opzetten van winkels. Genoemde ondernemers vervuilen volgens hem ook het dorp. “Al twee jaar trek ik aan de bel bij de Surinaamse autoriteiten, maar tot nog toe is dat spreken voor dovemansoren ", klaagt Amoefini. “Als dorpsleider moet de overheid mij ook betrekken bij het toekennen en verlengen van vergunningen.”

Amoefini geeft aan dat vijf jaar terug de bevolking begon toe te nemen met de komst van Braziliaanse porknokkers en winkeliers. Het dorp telt nu vijf Braziliaanse winkels verspreid in het dorp, terwijl de zeventien Chinese zaken op geen meter afstand van elkaar langs de Lawarivier staan. "Het lijkt wel
een ‘mall’; je loopt de ene winkel uit, de andere in". Twee jaar geleden waren er slechts vijf van dergelijke winkels in het dorp.
In dit gebied zijn Surinaamse en Franse autoriteiten, bezig een criminele bende op te rollen die twee Franse militairen hebben vermoord en er de bewoners terroriseerden. Deze bende is erin geslaagd om tot nu toe uit handen van de autoriteiten te blijven.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May