President Ghana plotseling overleden
24 Jul 2012, 20:10
foto
John Atta Mills, de president van Ghana (Foto: AFP)


John Atta Mills, de president van Ghana, is vandaag onverwachts overleden. Hij leed aan keelkanker en is in een ziekenhuis in de hoofdstad Accra overleden. Mills is 68 jaar geworden.

Een verklaring van het kabinet van de president meldt dat Mills, een paar uur nadat hij ziek werd, is overleden. Vicepresident John Dramani Mahama is korte tijd daarna beëdigd als zijn vervanger in een ceremonie in de hoofdstad. Sinds 2009 zwaaide Mills de scepter over het West-Afrikaans land. "Met een diep bedroefd hart, maken we het plotselinge en onverwachte overlijden van de president van de Republiek Ghana bekend”, staat in de verklaring. Hij stierf in een ziekenhuis in Accra tijdens de behandeling.

Ofschoon de ziekte van Mills altijd al een discussiepunt was, is deze officieel nooit bevestigd. Het staatshoofd benadrukte steeds dat hij gezond was en maakte zich op om voor een herverkiezing te gaan in december.
Volgens een presidentiële assistent klaagde de leider maandagavond over pijn en was zijn toestand verslechterd. Mills was onlangs teruggekeerd uit de Verenigde Staten na medische controles. Het is de eerste keer dat een zittende president in Ghana is overleden. De plotselinge dood van Mills, zal naar verwachting geen politieke crisis teweeg brengen, omdat het land geprezen wordt om zijn solide democratie. Het zal echter wel een test zijn voor de democratische instellingen van Ghana.

Sterke rol
Liberia's president Ellen Johnson-Sirleaf heeft intussen haar medeleven betuigd aan het Ghaneze volk. “Het nieuws is gekomen als een verrassing. Op persoonlijk vlak vielen zijn gematigdheid en integriteit op. Volgens haar heeft Mills een sterke rol gespeeld tijdens de regionale bijeenkomsten waar zij beiden aanwezig waren. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft Mills geprezen als “een groot voorstander van de mensenrechten en voor de eerlijke behandeling van alle Ghanezen."

De beëdigde Mahama zal in overeenstemming met de grondwet, de rest van het ambtstermijn van Mills uitdienen. De nieuwe presidentsverkiezingen zijn gepland voor december. Mills was vicepresident tijdens het regiem van de militaire leider Jerry Rawlings tussen 1997 en januari 2001. Hij kwam in december 2008 aan de macht door krap te winnen van zijn tegenkandidaat van de toen regerende New Patriotic Party, Nana Akufo-Addo. Zijn voorganger, John Kufuor, trad af nadat hij de maximaal toegestane twee termijnen van vier jaar had uitgezeten. Onder leiding van Mills trad Ghana toe tot de gelederen van de grote wereld olie-producenten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May