Topman Inter-American Defense Board op bliksembezoek
24 Jul 2012, 13:00
foto
De IADB-voorzitter, luitenant-generaal Guy Thibault op bezoek bij Defensie minister Lamuré Latour. (Foto: Defensie voorlichting)


De voorzitter van The Inter-American Defense Board (IADB), Luitenant-Generaal Guy Thibault bracht maandag een bliksembezoek aan Suriname. Hij hield een presentatie voor de ‘Postgraduate course’, van het Instituut voor Internationale Betrekkingen (IIR), van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Thibault belichtte de regionale integratie en veiligheidsvraagstukken op het westelijk halfrond.

De deelnemers, bestaande uit hoge functionarissen van het ministerie van Defensie, het Nationaal Leger, het Bureau Nationale veiligheid, het Korps Politie, het Korps Brandweer, de Luchtvaartdienst en andere overheidsdiensten, hebben zeer positief gereageerd op deze presentatie, zegt voorzitter Harold Kolader van het IIR.

Beleefdheidsbezoeken
Gebruikmakend van de gelegenheid bracht de voorzitter van de IADB beleefdheidsbezoeken aan de minister van Defensie, Lamuré Latour, de bevelhebber van het Nationaal Leger, Hedwig Gilaard en de directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, Melvin Linscheer. Dit is de tweede keer dat een vertegenwoordiger van de IADB, en met name de hoogste functionaris van dit orgaan waar alle landen van Noord-Amerika, Centraal Amerika, het Caribisch gebied (exclusief Cuba) en van Zuid-Amerika lid van zijn, een bezoek heeft gebracht aan Suriname. De IADB is een afdeling van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Thibault zet zich sinds zijn aanstelling in juni 2011 in voor grotere betrokkenheid van lidlanden bij de IADB. Volgens hem kunnen landen assistentie krijgen bij het oplossen van diverse vraagstukken. De Raad onderhoudt ook de Inter-Amerikaanse Defense College waar senior militaire en regeringsfunctionarissen meer inzicht krijgen in veiligheidsvraagstukken van het westelijk halfrond. Suriname heeft nog geen kandidaten afgevaardigd naar dit instituut. Minister Latour werd volgens de Defensie-voorlichting aangemoedigd dit in overweging te nemen. Daarnaast kreeg de bewindsman ook een uitnodiging om een bezoek te brengen aan deze raad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May