Politieke Borrelpraat (PBR) deel 106
22 Jul 2012, 18:00
foto


“Heren, wat voor mode is dit nu? Jullie drinken je drankjes allemaal puur?”
“We bezuinigen op water, arbeiders van Es Wee Swem zijn in actie.”
“Heb je hun salarissen gezien? Schandalig.”
“Dit land is altijd een paradijs voor grootgeldmagnaten en een dumpplaats voor laagbetaalde loonslaven geweest.”
“Ja, maar we verdienen allemaal weinig.”
“Nou, sommigen onder ons met niet echt veel meer bagage en verantwoordelijkheden, verdienen een tienduizend, terwijl hardwerkenden met veel bagage een duizendje, hooguit tweeduizend verdienen.”
:Moeten bepaalde bonden van een bepaalde vakcentrale daarom opeens 15% salarisverhoging eisen?”
“Die worden tenminste geleid door vakbondsleiders die opkomen voor hun leden.”
“Ja, opeens; nu hun politieke splinterpartij in de oppositie is, zaait hun vakbondspoot links en rechts onrust met z’n bonden.”
“Als de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zo naar tevredenheid waren, zouden de leden niet meedoen met de acties.”
“Die vakbonden vernietigen bedrijven in dit land.”
“Dat eentonig liedje hoor je steeds. Noem dan die bedrijven die door deze vakcentrale kapot zijn gemaakt.”
“Mariënburg, Waterloo.”
“Ja, daar heersten zeker tot in de 20 ste eeuw echt wel slavernij-toestanden.”
“Bumble Bee, dat garnalenbedrijf, is ook gesloten na een vakbondsactie.”
“Men zocht al lang een reden om dat noodlijdend bedrijf te sluiten. Nog meer, nog meer bedrijven die door vakbondsacties zijn gesloten? Ja heren, kom dan, of heeft die sopie jullie hersencellen verdampt?”
“Ik kan op dit moment niet op meer komen, maar er zijn tientallen, ja meer zelfs.”
“En noem bedrijven waar duizenden arbeiders dankzij doelgerichte vakbondsacties het beter hebben gehad, waar secundaire voorzieningen vooral voor vrouwelijke werknemers en hun kinderen zijn verbeterd. Zelfs voor zwangere werknemers waren er geen voorzieningen. Dat mag wel, dan moesten ze maar niet zwanger raken, nietwaar heren?”
“Omdat jij geen bedrijf bezit waar vakbonden al je winst opmaken door allerlei verhogingen te eisen.”
“Omdat ik geen bedrijf heb ja, waar ik arbeiders uitknijp, ze als paarden laat werken en ik zelf in luxe baad.”
“Jij bent gewoon jaloers op ons ondernemers die met hard werken een bedrijf uit de grond stampen, zonder te slapen, zonder elk weekend op broko dee-feestjes te schudden en te zuipen, zonder..., zonder....,
“Zonder elke week je bedrijfswinst te vergooien aan vriendinnetjes en aan de sopie, zoals hier, zeg dat ook.”
“Je zeurt, je doet er ook aan mee, wil je m’n whisky zonder water met glas en al proeven?”
“Heren rustig, rustig, laten we eerlijk zijn, de Es Wee Swem-acties zijn een voorbode dat de prijs van water omhoog zal gaan, we kennen dit scenario intussen goed.”
“Dan nu gaan we sch... in dit land.”
“Begin te bezuinigen met water, bedoel je. Kijk hoe we dit kostbaar vocht vermorsen: we bespuiten onze tuin ermee, spoelen toiletten ermee door, wassen auto’s in tientallen car washes. Weet je nog, die werden als voorbeeld voor het 10 jaar ondernemend beleid van de vorige regering genoemd...”
“Nou dezen kunnen alleen maar aandelen van staatsbedrijven verkopen en andersdenkenden wegens veranderde beleidsinzichten de laan uitsturen.”
“Maar als die waterprijs omhoog gaat, ga je weer dat eeuwige gezeur horen: hoe gaat die arme alleenstaande moeder met zestien kinderen doen?”
“Eh, overdrijf en stigmatiseer niet.”
“Maar inderdaad gebruiken sommige sociaal sterkeren het leed van de sociaal zwakkeren om zich te verschuilen als het gaat om verhoging van de nutsvoorzieningen. Weet je hoeveel eliteklassers hun auto’s, hun honden, hun huis en zwembad, hun alles wassen met schoon drinkwater?”
“De overheid moet niet de waterprijs subsidiëren, maar die Doero-tanks die in de regentijd worden gevuld. Met dat water bespuit je je tuin, je grasveld, was je je honden en auto’s en noem maar op.”
“En als je de ruimte hebt, koppel je drie of vier van die grote tanks aan elkaar, een kleine hydrofoor erbij wat buizen en je koppelt je toiletten en je buitenkranen daaraan.”
“Als de waterprijs marktconform wordt, heb je je investering binnen een jaar eruit.”
“We gaan moeten leren, dat je drinkwater in flessen koopt, het water uit de kraan voor de afwas, koken, en klerenwas gebruikt en het regenwater voor de schoonmaak.”
“Hé, ze zijn na twee weken die puinhoop van die brand aan het opruimen.”
“Nu wordt er gehuild dat het zoveel zal kosten om alles weer op te bouwen.”
“Jij moest daar de eigenaar van zijn, dan zou je anders piepen.”
“Alle drie percelen verkopen, en één groot gebouw met vijf tot zeven verdiepingen neerzetten, met pakeergarage, hotel en penthouse-appartementen, winkelcentrum, kantoren, alles erin.”
“Makkelijk praten, net zoals die ene uit Holland die zegt:wij moeten alle ’waslijnen’, hij bedoelt die elektrische bedradingen, weghalen en ondergronds leggen. Makkelijk praten, ga het doen, dan ga je zien op wat je allemaal stuit.”
“En de verzekering dekt de opruiming na een brand. Ik belde zo een vlotte verzekeringsjongeman, die zei in hele nette, afgepaste taal: De opruimingskosten worden wel uitgekeerd indien het pand is verzekerd en telkens tot een maximum van 10% van het verzekerde bedrag. Hebt u belangstelling voor onze nieuwe metaalrapersverzekering, onze wegwaaidakverzekering en onze burenhinderverzekering?”
“Ha, die gekke maaksels heb je natuurlijk verzonnen.”
“Maar hoor je wat hij je zei:...telkens tot een maximum van 10% van het .... Dus ze betalen je steeds , telkens, 10%. Dus na tien keren telkens betalen is de uitkering op.”
“Welke uitkering? Voor de opruimkosten of zit dat in die uitkering tegen brandschade?”
“Zie je waarom je goed moet doorvragen en je die kleine en grote lettertjes in die hogeschool frommeltaal goed moet lezen?”
“In de krant staat dat ze na twee weken bij de opruiming ground zero hebben bereikt.”
“Is een record voor ons doen.”
“Volgens mij staat het record ‘niet opgeruimde brandrommel’ op naam van het pand waarin het Statistiekbureau aan de Kromme Spaakbeen of Kromme Ellepijpstraat was gevestigd.”
“Plus dat gebouw was van beton, boi, als je die troep daar jarenlang zag.”
“Ging dat gebouw niet in vlammen op ook door zwervers in een belendende bouwval en net in die kamer die daaraan grensde waren de bijna volledige gegevens van de toen net gehouden volkstelling opgeslagen?”
“Was er geen back up?”
“Moest volgens mij nog komen of was daar geen geld voor?”
“Was dat niet die volkstelling waar uit de bus kwam dat die mensen van die op Kries lijken de grootste etnische groep in ons land vormden?”
“Ja, die volkstelling was het. Toen hebben ze de telling later dunnetjes overgedaan.”
“Maar wanneer gaan we ophouden om rasjes en krasjes en grasjes te tellen? Wat kan het mij nou schelen om te weten hoeveel javaantjes, creooltjes, aucaantjes, hindostaantjes, doglaatjes, gareimmarrontjes en steeds meer ‘Overigen’ er zijn? Houden wij dat hokjesding zodoende niet zelf in stand?”
“Ik weet weten hoeveel Surinamers er in dit land wonen, hoeveel in een huurhuis met hoeveel gezinnen wonen, hoeveel een eigen perceel hebben, hoeveel een auto, een bromfiets en/of een fiets hebben, hoeveel minstens de officiële taal kunnen lezen en schrijven, dat soort dingen zijn belangrijk om de ontwikkeling te plannen.”
“Maar de A-Combinatie lijkt verleden tijd.”
“Jopie Ping-Ping zei:’Wat niet bij elkaar hoort, zal niet bij elkaar blijven.”
“Lonnie Bling-Bling zegt: A-combinasie is uit elkaar, maar bestaat nog.”
“Da heb je die steengoeie spotprent daarover niet in ‘Tijden van Suriname’gezien?”
“Ai, mi plata, mi baar’lafoe, bijna mi pl.. ien mi broekoe. Je ziet Lonneman met vastberaden blik in de kabine van een pick up met platte voorbanden zitten, dan zie je achter hem die rest van die pick up in onderdelen verspreid over de rijbaan liggen.”
“Ja, kijk nò, la me je uitlekke: die pick up is uit elkaar, maar bestaat nog.”
“Die verdeel en heers heeft goed op die Combinasie gewerkt. Mik ding sweef teki lantimoni en voordat je het denkt, vreten ze elkaar op.”
“Die Ellende heeft die Poti en die Adrape teruggeroepen.”
“En de Steenbok heeft hem gelijk gegeven.”
“Maar waarom die haast van de Steenbok? Hij weet toch dat er een gerechtelijk proces in dezen gaande is?”
“Wil hij op deze manier de uitspraak van de rechter beïnvloeden?”
“Intussen valt de stroom in elke dag in een aantal wijken uit en soms algeheel.”
“Elke keer geeft die topper van die Evangelische Broeder Stroomuitval een ander verhaaltje.”
“Vroeger zei men: awari in trafo, koperen bliksemafleider door metaalrapers gestolen, nu is het: kabel die kapotgevaren was, lang terug, en gelapt was , is losgegaan; dat mocht niet, maar we hebben het weer gelapt.”
“De ons overbekende lap- en herlapmethode.”
“Maar nu komt het mooiste, arki wan verzonnen interview:’Maar meneer Philips, gaat dit weer gebeuren?’ ‘Nee, mevrouw Bamla, of mevrouw Choise, maar het gebeurt op onze zwaarst belaste lijn, die van Kwatta, die heeft een dubbele voedingslijn, als de ene uitvalt, wordt de andere overbelast en dan valt die ook uit, maar onze technici hebben het al opgelost.”
“Rookgordijn, verdoezelbabbels, camouflagepraatjes.”
“Zeg weer zomaar dingen.”
“En horen jullie nog een mooie:’En meneer Philips, wanneer wordt dit structureel opgelost?’ ‘Wel mevrouw Gajezien, we zijn nu bezig plannen te schrijven.’ ‘En wanneer zijn die klaar?’ ’Wel mevrouw Zalberga, over anderhalf jaar, ja zo snel, ja.”
“Wie bedoel je met ‘meneer Philips’? Geen van die toppers daar heet zo.”
“Denk na, haal die alcoholdamp uit je hersens. Philips, wat is de thuisstad van dat Nederlands bedrijf?”
“Eh...IJmuiden.”
“Goed zo, daar hebben die bakra’s hun hoogovens.”
“Ik heb alle stroomuitvallen, nee, ik noem ze Uittages;’ vanaf 2005 genoteerd en de duur en reden van uitval. Weten jullie dat er perioden zijn waar dit soort uittages, die gemiddeld vaak drie uur duren om de beurt in wijken voorkomen tijdens de ochtend of avondpiek en dat het in bepaalde perioden veel vaker gebeurt?”
“Welke perioden?”
“Juni-juli-begint augustus spant de kroon, dan december, dan maart-april.”
“Hé, dat zij de perioden dat er veel toeristen uit vooral Nederland hier zijn.”
“Klopt, zoals nu. Er zitten zeker 10.000 extra mensen hier, die flink extra airco’s en andere apparatuur draaien en daar is ons systeem niet op berekend; ons energiebedrijf levert randje-kantje net genoeg voor ons. Komen er een 10.000 bezoekers bij, dan raakt dat systeem om de haverklap overbelast en vallen de zwakste schakels eerst uit.”
“Ooooh, en om dat op te vangen, wordt er dan aan stroomrantsoenering gedaan, om de beurt, zonder vooraf te melden, zonder een schema te maken, floeps word je uitgeschakeld; je kan toch niets doen.”
“Maar waarom ontkent men dit dan? Waarom zegt men het niet eerlijk?”
“In dit land van ‘Tjibri joe sjing-mentaliteit’ openheid en eerlijkheid vragen? Hoe minder men weet, hoe meer men allerlei Philipsverhaaltjes slikt, hoe minder men gaat doorvragen naar de ware oorzaak van ons povere energiebeleid.”
“Maar aan buitenlandse goudmagnaten wordt wel met gulle hand gratis energie beloofd.”
“Tuurlijk, die brengen geld binnen met die stroom, wij maken alleen stroom op.”
“Gunst, wat een primitieve redenering.”
“En de stroomprijs moet omhoog, want de Evangelische Bedrijven Suriname gaat nergens een lening krijgen met een energieprijs die ver onder de kostprijs ligt.”
“Dan kunnen we Staatsolie liever de nieuwe energie-opwekker laten worden en de Evangelische BS alleen maar de distributeur van de stroom.”
“Begrijp je nu waarom men misschien wat aandelen van Staatsolie op de internationale markt wil verkopen? Met de inkomsten breid je het bedrijf uit tot een energieproducent en zet je nieuwe aandelen uit.”
“Maar dan gaat de stroom volgens de kostprijs verkocht worden.”
“Tuurlijk. De sociaal zwakkeren en de industrieën waar veel werknemers een brood verdienen, subsidieer je een tijdje, maar dat bouw je ook af.”
“Kijk waartoe dat in Guyana heeft geleid: opstand in Linden.”
“En kijk de reactie: er wordt met scherp op de betogers geschoten.”
“We gaan moeilijke tijden tegemoet, want ook die goedkope basisgoederen staan onder druk.”
“Ik wist dat dat populistisch ding van laaggeprijsde basisgoederen geen lang leven beschoren zou zijn. Help de sociaal zwakkeren liever op een andere manier, geef ze niet elke dag een goedkope vis; leer ze zelf vissen vangen.
“Inderdaad, het is net als met de benzineprijs. Verlaag die niet. Leer de mensen zuiniger te zijn met rijden.”
“Daarom heren, ga ik vandaag lopend naar huis.”
”Je bedoelt: je slingert vandaag lopend naar huis.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May