Asabina wil oplossing schoolvervoer Brokopondo
14 Jul 2012, 16:00
foto
Assembleelid Ronny Asabina


Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) vraagt in een zes pagina’s tellende brief aan onderwijsminister Shirley Sitaldin aandacht voor het gebrekkige schoolvervoer in Brokopondo. Hij gaat uitvoerig in op de situatie en geeft ook diverse oplossingsmodellen aan.

Brokokopondo telt dertien basisscholen, een LBGO en een Muloschool. Naast deze voltijdse dagopleidingen, worden er ook diverse middag- en avondopleidingen aangeboden. Sinds kort bestaat in Brokopondo ook de mogelijkheid om in de middag- en avonduren onderwijs op glo en voj niveau te volgen. Op Bronsweg wordt ‘s avonds volwassen educatie aangeboden. Op Klaaskreek wordt ’s avonds onderwijs op beroepsniveau (technische school) verzorgd.

Organisatie gebrekkig
In Brokopondo wonen grote groepen leerplichtige scholieren, geografisch verspreid over heel het district, ook op plaatsen die verafgelegen zijn van het centrum van Brokopondo. “U kunt begrijpen, dat het overbruggen van de afstand, tussen ‘de gevestigde scholen en onderwijsmogelijkheden’ en ‘de woonplaatsen van grote groepen scholieren die veraf wonen’, een betaalbare en goede organisatie van het schoolvervoer van en naar school noodzakelijk maakt”, schrijft Asabina.

Het assembleelid stelt dat het schoolvervoer van en naar school, in Brokopondo nog steeds gebrekkig georganiseerd is en voor de kinderen die van ver komen, zelfs gevaarlijk is. Ouders, verzorgers en scholieren hebben al meermalen hun misnoegen en ontevredenheid over dit gebrekkige schoolvervoer, in de vorm van klachten kenbaar gemaakt bij de daarvoor in aanmerking komende instanties, helaas zonder bevredigend resultaat. Er bestaat zelfs bij veel van deze gedupeerden het vermoeden dat de klachten, niet worden doorgespeeld naar de daartoe aangewezen autoriteiten in Paramaribo en dat ze daarom dan niet formeel geregistreerd worden. Daarom is Asabina benaderd om de klachten onder de aandacht van de minister te brengen.

Klachten
De klachten zijn:
• Meerdere bussen voldoen niet, aan de minimale veiligheidsvoorschriften voor schoolbussen. Vervoermiddelen waarvan zichtbaar, zowel de economische als de technische levensduur zijn verstreken, worden nog steeds voor vervoer van scholieren in kwestie ingezet.
• Op meerdere routes die gereden worden, is er sprake van een tekort aan zitplaatsen en uiteraard van overvolle bussen.
• Het is publieksgeheim dat sommige buschauffeurs, niet beschikken over het vereiste rijbewijs.
• Ook worden sommige scholieren, niet rechtstreeks vervoerd naar hun schoollocatie, met het gevolg dat er overgestapt dient te worden, wat gepaard gaat met tijdsverlies van uren.
• Ontoelaatbaar is dat het inmiddels meer regel dan uitzondering is geworden, dat scholieren tevergeefs wachten en dat zij zonder enige vorm van afmelding.
• De scholieren van Compagniekreek worden noch in hun dorp opgehaald, noch aldaar afgezet. Deze leerplichtige scholieren, dienen om op school te komen, dagelijks zo’n 0.5 km te lopen, helemaal naar de Afobakaweg, om de schoolbus te pakken. Dit is al jarenlang, het geval.
• De uit Brokopondo afkomstige scholieren die de middelbare school in Paramaribo en omstreken bezoeken, moeten vanaf half vijf ‘s ochtends gereed staan, om met het zogenaamde NVB-vervoer naar Paramaribo en vice versa vervoerd te worden. Het gevolg hiervan is dat deze scholieren, niet alleen vroeg op de been moeten zijn, maar dat zij laat in de middag naar huis terugkeren.
• Voor de scholieren die het avond onderwijs willen volgen, bestaat er überhaupt geen schoolvervoer. Wat inhoudt dat scholieren die de middag- en avondscholen, wensen te bezoeken te Bronsweg en te Klaaskreek, maar moeten zien hoe zij naar en van school gaan. Vervoer van en naar huis moeten zij zelf regelen en bekostigen. Dit komt het leeuwendeel van deze scholieren te duur uit. Dit is een hoofdreden, waarom er ondanks de grote behoefte aan en vraag naar avondonderwijs op glo en voj niveau in Brokopondo, er niet voldoende ingespeeld kan worden op het geboden (avond)onderwijs in het district.
• De bevolking van Brokopondo, weet niet of er voldoende toezicht plaatsvindt, op de naleving van de overeenkomsten en afspraken die de overheid met de schoolvervoerders.
• Scholieren te Brokopondo, die met de boot worden vervoerd, hebben ook problemen. Zij moeten over modderpoelen ploeteren om de school te bereiken, mede als gevolg van het ontbreken van steigers en begaanbare wegen of looppaden. Ook deze groep van scholieren is blootgesteld aan veel risico’s, onder meer omdat zij tijdens de bootrit geen zwemvesten aandoen.

Asabina rekent op een oplossing van de minister. Hij vindt dat de situaties niet alleen onwenselijk zijn, maar hoogst precair en onacceptabel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May