Volksgezondheid pakt verwerking medisch afval anders aan
13 Jul 2012, 14:00
foto
Directeur Marthelise Eersel van Volksgezondheid bedankt de Amerikaanse ambassadeur, John Nay, voor de verbrandingsoven. (Foto: ministerie van Volksgezondheid)


Suriname produceert dagelijks 3.000 kilo medisch afval, maar kan zelfs niet eens de helft ervan verantwoord verwerken. Het ministerie van Volksgezondheid wil dit probleem anders aanpakken.

Met het afvalverwerkingsbedrijf Recomsur (Recycling Company Suriname) heeft het ministerie daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Recomsur krijgt een verbrandingsoven van het departement in bruikleen om het medisch afval te verwerken en te verbranden. Het bedrijf zorgt voor het onderhoud en de dienstverlening van de oven.

Er zijn nog twee verbrandingsovens. Die van de Stichting Wasserij Particulieren Ziekenhuizen (Waspar) is kapot, terwijl die van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo moet worden verplaatst. Suriname wil op een nieuwe manier omgaan met medisch afval, “waarbij niet iedereen maar zijn ding doet”, zei directeur Marthelise Eersel van Volksgezondheid bij de ondertekening van het contract.

Verantwoord omgaan
Verwerking van medisch afval moet eigenlijk gecentraliseerd worden, stelt ze “en het zou volgens ISO-normen moeten gebeuren.” Ze wijst erop dat in het beleid van het ministerie bescherming van het milieu is opgenomen, dus moet er verantwoord worden omgegaan met het medisch afval dat de ziekenhuizen en poliklinieken ‘produceren’. Medisch afval moet niet bij het normaal afval belanden, omdat het besmettingsmateriaal kan hebben. Het is daarom noodzakelijk dat het op een adequate manier wordt afgevoerd en verbrand, waarbij alle bacteriën en schimmels mee verbranden en worden vernietigd.

De regering heeft US 5 miljoen dollar geleend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank voor de uitvoering van het hervormingsprogramma voor Volksgezondheid. Een deel van het geld is bestemd voor preventieve en primaire gezondheidszorg. Uit deze pot wordt het verwerken van medisch afval betaald. Nadat uit een onderzoek van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie bleek hoe slecht het gesteld was met de verwerking van medisch afval in Suriname, heeft het land een verbrandingsoven gehad. De oven is betaald met fondsen uit de U.S. Presidents Emergency Plan for AIDS Relief .
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May