Ministerraad heeft nog geen besluit genomen over dienstplicht
13 Jul 2012, 02:00
foto


De raad van ministers (rvm) heeft donderdag geen besluit genomen over de ontwerpwet 'dienstplicht'. Starnieuws verneemt dat er nog afstemming moet plaatsvinden tussen deskundigen van de ministeries van Defensie en Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu.

Er zal eerst overeenstemming moeten zijn tussen deze twee ministeries voordat de rvm het ontwerp kan goedkeuren. Hierna moet de Staatsraad zich er nog over buigen, voordat het ontwerp bij De Nationale Assemblee zal worden ingediend.

Behoefte aan herinvoering
Suriname heeft voor én na de onafhankelijkheid de dienstplicht gekend. Door de wijziging van de grondwet in 1992, kwam er verandering in deze situatie. Minister Lamuré Latour (Defensie) zegt dat intussen de behoefte er is om de dienstplicht weer in te voeren. Als reden wordt onder andere aangegeven de grensoverschrijdende criminaliteit die consequenties heeft voor de veiligheidssituatie in Suriname.

Daarnaast biedt de dienstplicht de mogelijkheid aan jongeren, die een onvolledige schoolopleiding hebben, alsnog aanvullende scholing te geven. Hierdoor zullen zij, na de vervulling van hun werkelijke dienst, volledig ingezet kunnen worden in het reguliere arbeidsproces en kan het probleem van ongeschoolden die zouden kunnen vervallen tot criminaliteit, worden ingeperkt. Op deze manier ontstaat er een win-winsituatie voor zowel de dienstplichtige als de samenleving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May