Suriname investeert SRD 17 miljoen in Carifesta 2013
10 Jul 2012, 16:05
foto
De Carifesta-commissie presenteert zich onder leiding van Ivan Graanoogst.


Met een geschatte budget van SRD 17 miljoen, bereidt Suriname zich voor op de organisatie van het Caribisch cultureel festival, Carifesta. Vandaag vond het startsein plaats. Het festival zal worden gehouden in augustus 2013.

Gerekend wordt dat ruim 1500 artiesten naar Suriname komen om inhoud te geven aan Carifesta. De Surinaamse organisatie, bestaande uit een dertigtal directeuren en sleutelpersonen in de kunstwereld, heeft specifieke taken gekregen.

Nieuw karakter
Het Carifesta ‘Host Country Management Committee’ (HCMC) wordt geleid door Ivan Graanoogst. Samen met directeur Stanley Sidoel van Cultuur benadrukt hij dat het hier gaat om een investering die vooral een economisch spin-off effect moet hebben. De organisatie verwacht dat enorm veel geld in omloop zal komen in de horeca en het hotelwezen. Volgens Graanoogst is daarom SRD 17 miljoen niet veel.

Het festival krijgt dit jaar een geheel nieuw karakter wat de opzet en organisatie betreft. Gezien de regionale integratie waar vooral Suriname en de rest van de Caricom lid landen voor gaan met landen in Zuid- en Latijns-Amerika, wordt het een Caricom/Unasur cultureel festival.

Historische panden
Carifesta 2013 krijgt een ruim cultureel karakter. De mogelijkheden voor diverse culturele ontwikkelingsgerichte evenementen worden ruim gecreëerd. In het nieuwe model moet Carifesta een dynamischer karakter hebben. Sidoel zegt dat afgerekend gaat worden met alle ad hoc elementen. Binnen de Caricom wordt ook een permanente organisatie opgezet voor het evenement.

Op Carifesta 2013 zal veel aandacht besteed worden aan het cultureel erfgoed van Suriname. Graanoogst zegt dat hiervoor gesprekken zullen komen met de eigenaren van de historische panden om na te gaan hoe ze kunnen worden opgeknapt. Hij beklaagt zich erover dat de meeste van deze panden in een vervallen staat verkeren en dat geen gezicht is voor het land. Er zal worden nagegaan of er een apart budget voor het renoveren van deze gebouwen kan worden aangeboord.
Advertenties