District Saramacca wil snelle afronding decentralisatieproces
10 Jul 2012, 08:00
foto
DC Aroenkoemar Ramdhani van Saramacca


Districtscommissaris (dc) Aroenkoemar Ramdhani van Saramacca wil zo snel mogelijk het decentralisatieproces afronden. Hij wil net als de overige vijf districten zelfstandig projecten uitvoeren. Bas Ahmadali, directeur van het Decentralisatiebureau (DLGP), zegt aan Starnieuws dat eerst aan alle formaliteiten voldaan moet worden voordat het zover is.

Ramdhani meent dat het commissariaat al zijn taken heeft vervuld. “Er moet alleen nog een resolutie van de districtsadministrateur worden getekend. Het ligt aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling om het decentralisatieproces in orde te maken”, stelt hij. De dc hoopt dat in oktober het zover is.

Gebrek aan stootkracht
Ahmadali wijst erop dat president Desi Bouterse in het Ontwikkelingsplan aangegeven heeft dat het decentralisatieproces versneld moet worden uitgevoerd. Aan de andere kant blijkt dat er geen stootkracht is. De districten Saramacca en Brokopondo zijn door het DLGP klaargestoomd voor Level 1 certificering. Ze voldoen vanaf september 2011 aan alle technische vereisten en zouden al eind december wettelijk gecertificeerd moeten zijn. Toen is het door Regionale Ontwikkeling uitgesteld naar maart 2012. Hier is niets van terecht gekomen.

Het gaat om een tweetal eenvoudige formaliteiten, legt Ahmadali uit. Er moet een resolutie van de president om de districtsadministrateur, die al in functie is, als hoofd van de afdeling districts Financiën en Planning aan te stellen. Het tweede is het districtsorganogram bij beschikking van de minister van RO vast te stellen. Zolang dit niet het geval is, kan de Centrale Lands Accountants Dienst (CLAD) geen rapport uitbrengen en de arbeidsovereenkomst tussen de dc en de districtsadministrateur kan ook niet worden gesloten. Omdat deze formaliteiten niet vervuld zijn, kan het reeds goedgekeurde Districtsfonds van Saramacca en Brokopondo niet operationeel worden gemaakt.

Niet blijven wachten
Om deze districten niet verder achter te stellen heeft Ahmadali besloten om de districten technisch level 1 te certificeren en door te gaan met de voorzieningen van level 2 in afwachting op de wettelijke certificatie die maar niet komt. Minister Stanley Betterson is hard bezig de bureaucratie te doorbreken. Intussen is de organogram beschikking al door hem getekend.

De districten moeten door een projectcyclus van tien stappen, die minutieus zijn uitgewerkt. Als aan alle stappen voldaan wordt, zal het district eind volgend jaar het decentralisatieproces hebben afgerond. “Saramacca is nog lang niet zo ver. De dc's hebben wij gedetailleerd uitgelegd wat de stappen zijn. Afwijking is niet mogelijk”, meent Ahmadali. Hij is best tevreden over de voortvarendheid waarmee Saramacca werkt. Het commissariaat is volledig gerenoveerd. Nu wordt fase 2 verder uitgebreid, de oude rechtszaal wordt omgetoverd tot een multifunctionele zaal voor de structuren van het district. De servicebalie is al voorzien van alle benodigdheden en zal binnenkort operationeel te worden.

"Saramacca hoeft niet te vrezen en zich vooral niet te haasten. Op een bepaald ogenblik komt het district heel sterk uit de bus, omdat de 'roots' van decentralisatie in Saramacca liggen en diepgeworteld zijn. Daar is het allemaal begonnen toen ik dc van Saramacca was (1979-1989)", zegt Ahmadali die uitlegt dat de processen en modellen voor decentralisatie van daaruit zijn ontwikkeld. Ook de regionale structuren zijn daaruit gerold.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May