Para in de wolken met 'ownership' decentralisatie
06 Jul 2012, 19:00
foto
Para is gelijk begonnen een ontwateringsproject na overdracht van de 'ownership' van het decentralisatieprogramma. (Foto: Ramon Keijzer/Voorlichting Regionale Ontwikkeling)


Decentralisatie is de basis voor ontwikkeling. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, districtscommissaris Jerry Miranda en Bas Ahmadali van het decentralisatiebureau (DLGP) spraken als één mond vandaag bij de overdracht van de 'ownership' van het decentralisatieprogramma aan het district.

Para is het vierde district dat gedecentraliseerd is en zelfstandig projecten mag uitvoeren. Nickerie, Marowijne en Commewijne hebben al 'ownership' over het decentralisatieprogramma. Ahmadali merkte op dat er stemmen waren om de decentralisatie stop te zetten. "Dit zal niet gebeuren zolang ik minister ben", benadrukte Betterson. Hij wees erop dat in het Ontwikkelingsplan van de regering het belang van decentralisatie is aangegeven. Miranda maakte het nog duidelijker met zijn uitspraak "dan neem ik ontslag".

Participatie belangrijk
Alle sprekers benadrukten dat het beleid niet vanuit de centrale overheid gemaakt kan worden. Het contact met de bevolking is belangrijk. De mensen in het district nemen hun ontwikkeling zelf ter hand. Zij hebben een inbreng in welke projecten uitgevoerd worden. Elk jaar wordt er een plan gemaakt van de uit te voeren projecten. Ahmadali merkte op dat een vijfjarenplan nodig is om de ontwikkeling van het district beter aan te kunnen pakken.

Miranda is blij met deze belangrijke stap. Hij ziet enorme mogelijkheden voor Para. Nu de decentralisatie een feit is, kan het district zelf projecten initiëren en contracten sluiten. Alle kennis is nu in huis aanwezig. Ahmadali deelde mee dat er ook financiering gekregen kan worden van de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die het decentralisatieprogramma financiert. Het district is blij dat Para nu op zijn eigen benen kan staan. Er werd meteen een ontwateringsproject getekend en de werkzaamheden zijn gelijk aangevangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May