Enrique Pena Nieto ‘wint’ presidentsverkiezingen Mexico
02 Jul 2012, 08:00
foto
Enrique Pena Nieto kan zich de nieuwe Mexicaanse president noemen (Foto: Reuters)


De oude heersende partij in Mexico, de PRI, maakt zich op om terug te keren aan de macht. De eerste officiële resultaten geven aan dat PRI’s kandidaat, Enrique Pena Nieto, de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Pena Nieto (45) heeft voorlopig ongeveer 38% van de stemmen gehaald, tegenover zijn Andres Manuel Lopez Obrador met 31%. Ongeveer 62% - 49 miljoen – van de geregistreerde kiezers heeft zondag gestemd. De PRI (Revolutionary Institutionale Party) heeft het land zeven decennia geregeerd tot 2000.

Er waren duizenden politieagenten op de been voor de verkiezingen uit vrees voor intimidatie door drugsbendes. De Mexicanen hebben ook hun stem uitgebracht op nieuwe congresleden en sommige gouverneurs. De verkiezingen zijn over het algemeen ordelijk en rustig verlopen. Het gedeeltelijk resultaat van de electorale autoriteiten van het land lijken de overwinning van Pena te bevestigen.

Moeilijke tijd
Na zijn traditionele toespraak riep zittende president Felipe Calderon, Pena Nieto uit tot president-elect te midden van zijn juichende supporters. Hij sprak van verzoening en zei dat “Mexico had gewonnen’. In afwachting op de officiële uitslagen en de acceptatie de nederlaag door zijn rivaal Lopez Obrador, moet Pena Nieto een moeilijke tijd overbruggen van zijn critici. Hij verklaarde: “We hebben allemaal gewonnen in deze verkiezing, Mexico heeft gewonnen. Dit is nog maar het begin van het werk dat we voor ons hebben." Hij bedankte de Mexicaanse kiezers voor de tweede kans die de PRI krijgt, en zegt dat zijn regering een "nieuwe manier van besturen" zal hebben.

De verkiezingscampagne werd gedomineerd door de economie en de oorlog tegen drugs. "Er zal geen pact, noch wapenstilstand zijn met de georganiseerde misdaad", liet Pena Nieto weten. De PRI presenteerde hem als het nieuwe gezicht van de PRI, een verandering in de partij’s lange en soms duistere verleden, waarin banden met drugsbendes waren inbegrepen. De partij was 71 jaar aan de macht tot zij in 2000 werd verslagen. Pena Nieto bouwde zijn reputatie op de "beloften" uit zijn gouverneurschap in de staat Mexico, met de nadruk op openbare werken en verbetering van de infrastructuur.

Uitgaande president Felipe Calderon heeft Pena Nieto gefeliciteerd en beloofde met hem te werken tijdens de overgang naar zijn inauguratie in december.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May