Yitzhak Shamir overleden
01 Jul 2012, 03:00
foto


De voormalige Israëlische premier Yitzhak Shamir is overleden. Hij is 96 jaar geworden. In een verklaring bracht de huidige premier Benjamin Netanyahu hulde aan Shamir’s "diepe loyaliteit aan Israël". Als leider van de rechtse Likud partij, was Shamir premier tussen 1983-1984 en in 1986-1992.


Tijdens zijn leiderschap kreeg Shamier de reputatie van een compromisloze tegenstander van een Palestijnse staat. "Hij maakte deel uit van een prachtige generatie die de staat Israël heeft opgericht en worstelde voor het Joodse volk", zei Netanyahu in zijn verklaring.

Mossad
Yitzak Shamier werd geboren in Polen in 1915 en verhuisde later naar het toenmalige Palestina. Zijn vader, moeder en zusters werden gedood in de door nazi's bezette Polen. In Palestina heeft Shamir als lid van een zionistische paramilitaire organisatie gestreden tegen het Britse mandaat voor de oprichting van een Joodse staat. Na de oprichting van Israël in 1948, trad hij toe tot de geheime dienst Mossad voordat hij aan een politieke carrière in de jaren 1970 begon.

Tijdens zijn tweede termijn als minister-president, beval hij een militaire oplossing voor de eerste Palestijnse intifada (opstand), die in 1987 begon. Hij heeft voortdurend gepleit voor de oprichting van een Groot-Israël dat het totaal gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan moest beslaan. In 1991 leidde hij met tegenzin Israël in de onderhandelingen met zijn Arabische buren. De onderhandelingen plaveiden de weg voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces onder zijn opvolgers.

Nadat hij de verkiezingen voor het centrum-linkse PvdA in 1992 verloor, trok hij zich terug uit de politiek. Naar verluidt leed Shamir aan Alzheimer en trok hij zich terug uit het openbare leven aan het einde van zijn leven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May