Column: Europees kampioen navelstaren
30 Jun 2012, 04:00
foto


Kwart voor elf donderdagavond. Italië heeft zojuist Duitsland uit het toernooi gekieperd. Mooie wedstrijd, geweldig Italiaans middenveld, prima goals, volop drama en een terechte uitslag. Een voetbalavond die vraagt om een deskundige terugblik, herhalingen en commentaar. Maar dan zit ik helemaal verkeerd op Nederland 1. Na een reclameblok verschijnen vijf heren in beeld die uitgebreid met elkaar in discussie gaan over de opvolger van Bert van Marwijk. Alsof die zinderende halve finale vanavond niet gespeeld is.

Snel schakel ik over naar de BBC. Daar praten vier gelouterde oud-internationals kort en bondig na over de wedstrijd. Hun analyse is volstrekt helder. Naast de goals en andere hoogtepunten is te zien hoe machteloos, onnozel bijna, drie Duitse middenvelders staan toe te kijken hoe Andrea Pirlo de ene na de andere pass verstuurt. Ook de close-ups van de Azzuri die uit volle borst hun volkslied zingen worden herhaald. Plus de bondscoach die aan de zijlijn staat te wijzen dat zijn mannen de aanval over de zwakke rechterflank van de Duitsers moeten opzetten.
Achter een van de BBC-microfoons zit Jürgen Klinsmann, die in 2006 als bondscoach de eerste aanzet gaf voor de omslag in het Duitse voetbal en als voetballer nog voor Tottenham Hotspur speelde. Klinsmann (108 interlands, 47 doelpunten) praat alsof hij in een Amerikaanse oorlogsfilm speelt; ‘I must admit I did not recognize dzie German side tonight. Dzee were unable to bring enough pace in dziz game’.

Naast hem begint BBC-presentator Gary Lineker (80 caps, 48 goals) ondeugend te grijnzen: ‘These days it’s rare to ask questions to a German in crisis…’
Dan neemt voormalig topscorer Alan Shearer (30 goals in 63 interlands) het woord. Over het tweede doelpunt van Italië: ‘I surely would have taken off my shirt if I had a body like Balotelli’s.’
De vierde man is Gianluca Vialli, de Italiaanse aanvaller die eerst op het veld en later vanaf de bank de kleuren van Chelsea verdedigde. Gianluca (16 om 59) glimt van trots: ‘It’s a great compliment the Germans adjusted their midfield. They made us stronger. And I think Pirlo played as a quarter back as in American football.’
Om elf uur is BBC’s Match of the Day afgelopen en zap ik terug naar de NOS. Daar zijn ze er nog steeds niet uit wie Oranje moet gaan coachen. Verbazingwekkend eigenlijk. De roemloze uitschakeling van het Nederlands elftal ligt dik tien dagen achter ons en alle oorzaken zijn tot vervelens toe besproken, beschreven en becommentarieerd. De ego’s, het lek in de kleedkamer, het kleffe gedoe tussen Affelay en Van Persie, de oversized koptelefoon van Van der Wiel, de baard van Van der Vaart, de scheldpartij van Robben, de frustraties van Huntelaar, de afstand tussen spelershotel en stadion. Daartussen nauwelijks deskundigen die tot de kern wisten door te dringen. Terwijl het allemaal niet zo gek ingewikkeld was volgens mij. Eén: Nederland had pech tegen Denemarken, twee: Nederland was niet goed genoeg voor Duitsland en Portugal en drie: met Nigel de Jong stond er maar één Surinamer in de basis.

Boos heb ik de tv uitgezet en een mailtje naar de KNVB in Zeist gestuurd. De strekking wil ik hier wel prijsgeven: onmiddellijk Clarence Seedorf aanstellen als bondscoach. Eventueel ook als playing captain. Hij is weg bij AC Milan en zoals iedereen weet altijd en overal op zoek naar nieuwe uitdagingen. Een selectie heb ik ook alvast gemaakt voor Clarence.
Doel: Kenneth Vermeer, Boy Waterman; keeperstrainer Stanley Menzo.
Achterin: Ryan Donk, Lorenzo Burnet, Ricardo van Rhijn, Edson Braafheid, Kelvin Leerdam. Begeleiding: Winston Bogarde en Michael Reiziger.
Middenveld: Urby Emanuelson, Royston Drenthe, Nigel de Jong, Evander Sno, Georgino Wijnaldum, Clarence Seedorf. Met adviezen van Edgar Davids en Aron Winter.

Aanval: Ryan Babel, Eljero Elia, Ruben Schaken, Luciano Narsingh, Jeremain Lens, Género Zeefuik. Spitsentrainer: Patrick Kluivert.
Hoezo te weinig Nederlanders in de selectie? Bij Polen stonden drie Franstalige spelers in de basis, terwijl er twee volbloed Polen voor Duitsland uitkwamen. De Fransen stelden vrijwel uitsluitend donkere jongens op, Tsjechië had een Ethiopische rechtsback in de gelederen, Ozil, Gomez en Khedira zijn ook niet dat je zegt puur Germaans en Balotelli is in Ghana geadopteerd door Italiaanse ouders. Dan moet niemand er raar van opkijken dat Nederland op het WK van 2014 met een stuk of wat Surinamers aan de aftrap verschijnt. En ook al vliegen ze er ook in Brazilië in de poulefase alweer uit, dat zal in geen geval aan de sfeer liggen.

Vanochtend kreeg ik een mailtje terug van de KNVB-voorzitter. Seedorf heeft bedankt voor het aanbod. Hij is al bezet. Tijdens het WK over twee jaar is hij commentator bij de BBC. En wat betreft mijn Oranje-selectie hadden ze bij de KNVB toch het idee dat ik me in het mailadres had vergist. Daarom zijn ze zo vrij geweest om het bericht te forwarden naar hun goede vrienden bij de SVB. Die kwestie met die paspoorten moet zo langzamerhand toch ook een keer zijn geregeld?

Diederik Samwel
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December