President Obama verklaart Colorado bosbranden tot ramp
29 Jun 2012, 18:30
foto
De door brand verwoeste woningen in de Amerikaanse staat Colorado


De Amerikaanse president Barack Obama heeft Colorado tot rampgebied verklaard. In de Amerikaanse staat hebben bosbranden tienduizenden mensen uit hun huizen verdreven.

Obama’s verklaring maakt de weg vrij voor toegang tot federale fondsen om de brand te bestrijden, en komt enkele uren voordat hij een bezoek brengt aan de staat. De politie zegt dat zij een lichaam hebben gevonden in een uitgebrand huis in Colorado Springs. De brand in de Waldo Canyon heeft 346 woningen verwoest en is de meest vernietigende brand in de geschiedenis van de staat.
Een andere vuurhaard in het noorden van Colorado, in de High Park, heeft een persoon gedood en 257 huizen in de as gelegd. Ambtenaren zeggen dat er vooruitgang wordt geboekt bij de bestrijding van de branden door betere weersomstandigheden. Maar de bosautoriteiten waarschuwen dat het nog weken kan duren voordat de bosbranden onder controle zijn.

De helft van de Amerikaanse brandbestrijdingsdiensten zijn ingezet in de staat, waar bijna 160.000 hectare is verwoest. De brand in de Waldo Canyon bedreigt Colorado Springs, de op één na grootste stad van de staat, waar ongeveer 420.000 mensen wonen. Inmiddels hebben meer dan 30.000 mensen die de vlammen waren ontvlucht, toestemming gekregen om terug te keren.

Moeilijke tijd
De vuurzee werd donderdag tegengehouden voordat zij de academie van de Amerikaanse Luchtvaart cadetten, die was ontruimd, had bereikt. De autoriteiten hebben degenen die huizen hebben verloren donderdag op de hoogte gesteld. Sommigen hadden zelf al uit luchtfoto’s kunnen opmaken wat de schade aan hun woningen was. Luchtfoto’s laten rijen gebouwen zien die in de as zijn gelegd.

Het wordt een moeilijke tijd voor de getroffenen, zei burgemeester Steve Bach van Colorado Springs. "Deze gemeenschap zal hen omringen met liefde en aanmoediging." De brand, die tot donderdagavond laat voor 15% onder controle was, heeft tot nu toe een schade aangericht van ongeveer US 3,2 miljoen dollar. In de staten Montana, Utah, Wyoming, South Dakota, New Mexico, Nevada, Arizona en Californië woeden ook op vele plaatsen bosbranden. President Obama zal de getroffen gebieden vandaag bezoeken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May