Albina krijgt hiv/Aids voorlichting
29 Jun 2012, 04:00
foto
Scholieren bij een stand met hiv/Aids voorlichtingsmateriaal (Foto: Isaak Poetisi)


De jeugd van Albina heeft hiv/Aids voorlichting gekregen. De stichting Wan Mama Pikin heeft de voorlichtingsactiviteiten samen met de Frans-Guyanese stichting Mama Bobi georganiseerd. Het evenement is gisteren gehouden voor de markt aan de waterkant van Albina.

Deze activiteit is gehouden in het kader van Caribbean hiv Testing Day, die woensdag is herdacht. Leerlingen van de 5e en 6e klassen hebben voldoende kennis opgedaan over de ziekte. Er is ook aardig wat gediscussieerd.
Edgar Eersteling van Wan Mama Pikin zegt dat de samenwerking met de Fransen tot stand is gekomen, doordat veel mensen uit het Marowijnegebied wonen in Frans-Guyana.

Randolf Lienga, regionaal coördinator van de Stichting Mama Bobi vindt dat er met deze activiteit is ingespeeld op de sociale contacten tussen de gemeenschappen in het grensgebied. "We hebben terstond ingespeeld op die mogelijkheid om structureel contact te hebben met onze Surinaamse counterpart", zegt Lienga. "We moeten als volkeren aan weerskanten van de Marowijnerivier de handen in elkaar slaan in de strijd tegen hiv/Aids.”

Hoe te beschermen
"Ik heb geleerd wat hoe ik me tegen hiv kan beschermen", zegt Jaleeza Apai (11) van de J. A. Aaronschool. Voor de voj-scholier Consuella Awese (15) is deze activiteit heel interessant. "Het is goed dat zulke activiteiten wordt gehouden voor de jeugd", zegt Awese.

Hiv-counsellor Harvey Ijflaar, die al 20 hiv-besmet is, vertelde de schooljeugd over de risico' s en gevolgen van hiv/Aids besmetting. Hij roept de jeugdigen op ervoor te waken te vroeg te beginnen met seksueelcontact. Als dat al het geval is, moeten jullie op een verantwoordelijke manier met jezelf omgaan, raadde hij de jongeren aan. Via de scholen in Albina, zal het ministerie van Volksgezondheid gestructureerd voorlichting geven.

Ijflaar zegt dat hij de ervaring heeft dat het niet raadzaam is om statistieken te geven. "Ik weet dat er vele gevallen voorkomen van mensen, die de grens op en neer gaan." De mensen kunnen bij de RGD poli's terecht voor de hiv/Aids test, maar ook door tussenkomst van Stichting Wan Mama Pikin in Paramaribo kan dat worden bewerkstelligd.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May