Lig- en dagtarieven worden opgeheven
27 Jun 2012, 19:30
foto
Minister Michel Blokland (Foto: min. VG)


In het gezondheidszorgbeleid 2012-2016 van minister Michel Blokland van Volksgezondheid, zullen lig- en dagtarieven worden opgeheven. Er zal betaald worden op basis van categorieën diensten. De eerste stappen daartoe zijn volgens de bewindsman al gezet. Alle diensten gaan op in diverse zorgpakketten.

Minister Blokland heeft zijn beleid uitgezet voor stakeholders in de zorgsector. Hij streeft ernaar om de Raad voor Tarieven Gezondheidszorg binnen een maand aan te stellen. “Het wachten is op een vertegenwoordiger van de particuliere zorgverzekeraars”, zei hij in TBL Cinemas. Veel tarieven moeten worden getoetst, waaronder dat van bloed- en bloedproducten.

Er komt een opleiding tot spoedeisende hulparts, in aanloop naar de landelijke uitbreiding van de Spoedeisende Hulp. De opleiding tot laborant wordt op een lager pitje gezet, omdat de markt al verzadigd is. Voor medische studenten gaat het aantal van 30 naar 40 in het komend collegejaar. Een evaluatie naar het rendement van de Medische Faculteit is noodzakelijk, omdat van de 30 studenten er jaarlijks gemiddeld 17 afstuderen. Minister Blokland wil het rendement opvoeren, om zo het tekort aan huisartsen, public health artsen, zaalartsen, artsen voor de Spoedeisende zorg en medische specialisten te minimaliseren.

Algemene ziektekostenverzekering
Tussen nu en 2016 moet de eerste stap naar een algemene ziektekostenverzekering zijn gezet. Daartoe moet er een fusie komen tussen het on- en minvermogenbestand van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en het Staatsziekenfonds (SZF). Ongeveer een vijfde van de bevolking heeft geen ziektekostenverzekering. Minister Blokland wil dat dit deel wordt opgenomen in het systeem van SZF of dat van Sozavo.

Ook de gezondheidszorg in het binnenland wordt ter hand genomen. Het ministerie zal een wide area netwerk opzetten. “Teneinde niet alleen patiënten diagnostiek en behandeling op afstand te faciliteren, maar ook om de gegevensverzameling (zoals vaccinatie data) veel sneller te laten verlopen”, zette minister Blokland zijn strategie uiteen. Hij hoopt binnen enkele weken het projectdossier hiervan aan te bieden aan de minister van Financiën.

“Ik heb geen toverstok”, zei de bewindsman “maar we zullen zeker proberen het maximale te bereiken in de komende periode.” Hij stelde dat daarvoor de aanpak en inzet van iedereen die op de een of ander manier te maken heeft met de zorgsector van eminent belang is. “De eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg is primair en heeft de staat de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de collectieve gezondheidszorg, de Public Health.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May