Vragen voor krijgsraad over het 8 december strafproces
26 Jun 2012, 01:00
foto


Natascha Adama, Janine Riedewald en Yasser Riedewald vragen in een brief aan de krijgsraad wanneer de zittingen van het 8 december strafproces hervat zullen worden. Zij uiten in het schrijven dat maandag is bezorgd bij de krijgsraad hun bezorgdheid over de voortgang van het proces.

De briefschrijvers willen weten wanneer auditeur militair Roy Elgin antwoord zal geven over het vonnis van 11 mei. De vragen waarmee het drietal worstelt zijn:
1) Wanneer worden de zittingen van de krijgsraad hervat?
2) Wanneer zal de krijgsraad bij monde van zijn woordvoerder c.q. voorlichter, inhoudelijk ingaan op de uitspraak van 11 mei?
3) Waarom is er geen reactie vanuit de krijgsraad gekomen naar aanleiding van de constatering van onder andere het International Committee of Judicials (ICJ) , dat de krijgsraad mogelijk werd gehinderd bij de uitvoering van zijn werkzaamheden?

"Wij hebben geen vragen over de inhoud van de uitspraak, specifiek over de mogelijke juridische overwegingen die tot deze uitspraak hebben geleid, omdat wij van mening zijn dat dat de rechterlijke macht een eerbiedwaardig en autonoom instituut is. Wij zijn ons ervan bewust dat de tussentijdse afkondiging van de amnestiewet het werk van de krijgsraad ernstig heeft gefrustreerd. Wij zijn echter van mening dat er nationaal en internationaal voldoende draagvlak en steun is voor de krijgsraad om zonder angst en of ruggespraak het werk voort te zetten", stellen de briefschrijvers.

Zij verzoeken de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor om zo spoedig mogelijk mededelingen te doen over de voortgang van het 8-decemberproces. De briefschrijvers vinden dat dit proces dient te worden afgesloten met een eindoordeel van de krijgsraad. "Dit in het belang van verdachten, van de nabestaanden, en van het totale Surinaamse volk, want allen zijn wij gebaad bij een deugdelijke, solide en autonome rechtspraak", schrijven de burgers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May