Tranen op IPI-congres voor afgeslachte journalisten
26 Jun 2012, 02:00
foto
Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, geflankeerd door Eynulla Fatullayev uit Azerbeidzjan (links), die vier jaar in de gevangenis heeft gezeten en Nedim Senir uit Turkije.


Het tot in de puntjes verzorgde internationale journalisten congres in het 5 sterren Hyatt hotel in Trinidad & Tobago, wordt getekend door een ‘bedrukte sfeer’. De journalistiek betaalt elke dag een hoge prijs om een van de belangrijkste mensenrechten, recht op vrije meningsuiting, inhoud te geven en te beschermen. Dit jaar zijn al 72 beroepsgenoten vermoord.

De gevangenneming, ontvoeringen, berechting, rechtszaken tegen journalisten, de constante bedreigingen en alle andere gevaren tegen de uitoefening van het journalistieke beroep, drukken zwaar op het ruim 300 personen tellende journalistieke gezelschap. “We zijn allemaal broers en zusters van elkaar, verbonden in een strijd voor het beschermen van het hoogste goed ‘vrijheid’. Met deze woorden eindigt Nedim Senir, een Turkse onderzoeksjournalist, zijn verhaal op het congres.

Journalistieke helden
Nedim heeft dertien maanden in een Turkse gevangenis doorgebracht. Hij en tientallen journalisten in Turkije worden beschuldigd van deelname aan terroristische activiteiten tegen de Turkse overheid. Zijn vrijheid sinds maart dit jaar, kan van korte duur zijn. Tegen hem en andere collega’s loopt nog altijd een rechtsproces. Als zij schuldig worden bevonden, wacht hen een gevangenisstraf tussen zeven en vijftien jaar. Zijn verhaal is een van de vele ‘reportsessies’ die maandag zijn gedaan op het congres onder de noemer ‘Journalist Behind Bars’. Nedim is nu een van de door de IPI uitgeroepen journalistieke helden van het jaar.

“Ik ben uitermate bezorgd en ernstig bedroefd. Het is mijn onfortuinlijke taak u te moeten meedelen dat dit jaar hard op weg is de meest dramatische te worden voor het journalistieke beroep”, begon Alison Bethel Mckenzie, directeur van het International Press Institute (IPI), haar speech zondag bij de opening van het congres. Haar tussentijdse jaarverslag, kenmerkte zich met stille onderbrekingen. Die momenten zijn door Mckenzie en andere congresgangers gebruikt om hun emoties, zo goed als het kan, in bedwang te houden. De IPI-directeur besprak in details het geweld de martelingen, bedreigingen en gevallen van moord die plaatsvinden. De moord op een vrouwelijke collega, wiens lichaam gemarteld en gewurgd werd gevonden, was voor de IPI-directeur net te veel om haar kalmte te bewaren.

Voor het eerst in regio
Het congres is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis en wordt georganiseerd door de IPI. Het wordt elk jaar in een ander land gehouden. Voor de Caribische regio is het de eerste keer. Het wereldcongres wordt door veel beroemde en ervaren journalisten en journalistenorganisaties aangegrepen om elkaar te ontmoeten, ervaringen met elkaar te delen en te praten over hun werk. Dit jaar is ‘Media in een uitdagende wereld’ gekozen als thema. Suriname is ook vertegenwoordigd op het congres door de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, Wilfred Leeuwin.

Het programma beslaat elf hoofdissues, waaronder Vrijheid van meningsuiting, de rol van overheidsmedia, de effecten van natuurrampen en persvrijheid, koloniale invloeden in de Caribische regio, manipulatie vanuit de overheid met advertenties als inzet voor het doodzwijgen van de media, nieuwe media. De officiële opening van het congres werd vooraf gegaan door een speciale training over hoe corruptie te herkennen, ermee om te gaan en hoe deze aan het grote publiek bekend te maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May