Bestuur-Read stelt zich herkiesbaar bij Staatsolie
26 Jun 2012, 06:00
foto
Lloyd Read


De Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS) kiest vrijdag 29 juni een nieuw bestuur. Het huidige bestuur onder leiding van Lloyd Read, met uitzondering van Robby Velland, stelt zich herkiesbaar. Roy Caupain is het nieuw kandidaat-bestuurslid dat is toegevoegd op de lijst Read.

“Het weerbaar maken van de organisatie is waar wij ons sterk voor willen maken”, zegt Read aan Starnieuws. De eerste stappen zijn al gezet om te komen tot een situatie waarbij niet alles om de bondsvoorzitter draait. Het totaal bestuur wordt nu zoveel mogelijk betrokken in alles binnen de bond, waardoor ze ook bereid zijn medeverantwoordelijkheid te dragen voor het beleid. De verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden nu voor elk bestuurslid zo helder mogelijk gemaakt. De shopstewards volgen na dit traject. Deze werkwijze en voortdurende coaching maken talenten zichtbaar en vergemakkelijken het opvolgingsproces, legt voorzitter Read uit.

Met geleidelijke overdracht van kennis, kunde en ervaring aan jongeren is een aanvang gemaakt met het proces om continuïteit en verdere ontwikkeling van de SWOS te garanderen. “Dat wat vele Surinaamse organisatie (vakbeweging, politieke partijen, verenigingen) overkomt, namelijk het niet op tijd regelen van de opvolging, mag ons niet overkomen”, stelt de SWOS-voorman.

Tweede lijst
Hij maakt zich niet druk over een mogelijke tweede lijst, omdat hij vindt dat de leden de richting en toekomst van hun organisatie zelf bepalen. “De keuze voor integer en daadkrachtig leiderschap ligt in hun handen. De kracht van onze bond is dat we nooit bang zijn geweest om in het belang van de werkers beslissingen naar eer en geweten te nemen”, zegt Read vastberaden.

Hij verwijst naar 2003 toen het bestuur in het belang van de continuïteit van het bedrijf, “het garanderen van de werkgelegenheid”, een cao van 0% afsloot. “Wij hebben voet bij stuk gehouden en hebben grote delen kunnen overtuigen. Het heeft wel geresulteerd in een tweede lijst, omdat een aantal het oneens was met de beslissing”, memoreert de SWOS-voorzitter. De leden voeren toen aan dat er in geen tijden verkiezingen waren gehouden, “gelijk hadden ze, maar slechts gedeeltelijk omdat een bestuur niet op zichzelf staat en dus controle van de leden op de naleving van de statuten altijd moet geschieden.” Read vindt dat een leider moet leiden en dat hij nooit geleid moet worden. Hij leidt de vakbond bij de Staatsolie Maatschappij NV al 25 jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May