Abrahams: "Bouwsels Waterkant Albina moeten weg"
26 Jun 2012, 10:00
foto
De bebouwing aan de Waterkant van Albina moet weg van minister Ramon Abrahams.


De toekomst ziet er somber uit voor winkeliers en anderen die hun zaak gevestigd hebben langs de oever van de Marowijnerivier bij Albina. De hoofdplaats van het district wordt structureel bedreigd door wateroverlast. In november wordt een extreme waterstand verwacht.

Als het aan minister Ramon Abrahams van Openbare Werken (OW) ligt, dan moeten alle bouwsels liever vandaag dan morgen verwijderd worden. "De rivieroever is een onderhoudsstrook", benadrukt de bewindsman tegenover Starnieuws. "De problemen zijn mij bekend en we gaan het besluit moeten nemen om die strook vrij te maken. En als dat moet gebeuren, gaat het ook gebeuren", meent Abrahams.

Situatie identiek aan Paramaribo
De bewindsman verwijst naar de situatie in Paramaribo-noord waar er ook verkavelingen of terreinen uitgegeven zijn door de overheid. Paramaribo gaat op deze manier verzuipen. En dat geldt overal waar gronden en vergunningen zijn uitgegeven. "De overheid gaat dat in algemeen belang intrekken", stelt Abrahams.

De minister is niet te spreken over de verkaveling langs de rivier, die een trend is geworden in Albina. "Als besloten is dat die strook vrijgemaakt wordt, dan moet het vrijkomen", zegt Abrahams. Hij is zich terdege bewust van de gevolgen als de oeververdediging niet wordt aangepakt. In eerste instantie zijn de investeringen gepleegd van SRD 650.000 voor de verbetering van de ontwatering van Albina via het decentralisatieprogramma (DLPG 2) van Regionale Ontwikkeling.

Intrekken
In Albina werd Starnieuws door bewoners erop geattendeerd dat een winkelier naarstig bezig was gaten in de dijk te boren om zijn winkel uit te breiden. "Ik heb een vergunning om mijn winkel uit te breiden", zegt de winkelier. Zijn winkeltje dat hij al geruime tijd runt, heeft de vorm van een hok van ongeveer 2 bij 2 meter.

"We komen er niet onderuit om zulke zaken ongedaan te maken", reageert de minister hiermee geconfronteerd. Hij benadrukt nogmaals dat de oeververdediging in het belang is van land en volk. "De situatie kan zo gelaten worden en Albina verzuipt. Wij gaan er ieder geval nooit toestaan dat een aantal mensen dit laat gebeuren", zegt Abrahams.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May