Brandweer houdt simulatietraining in Marijkedorp
24 Jun 2012, 20:30
foto
De brandweer bezig met het 'blussen' van een karkas in Marijkedorp. (Foto: Isaak Poetisi)


"Sang psa. Na brand". De bewoners van Marijkedorp in Albina rennen uit hun woningen. De ene stelt de andere nieuwsgierig steeds dezelfde vraag: "Suma oso e bron". Een brandweerwagen kwam met loeiende sirene zaterdagmorgen in het dorp aangereden.

Brandweerlieden springen uit de wagen en beginnen de brandslangen uit te rollen. Weer anderen haasten zich, met slangen bewapend via het Marimbopark, richting Marowijnerivier. De bewoners vragen zich af wat er gebeurt, want ze merken niets van rookontwikkeling. Twee dorpelingen die dichtbij het karkas, bezig zijn een auto aan de praat te krijgen, kijken verschrikt op. Als zij dichterbij komen ontstaat er hilariteit als ze merken dat brandweermannen een karkas van een oude twee ton pick-up, die niet in brand staat, met water bespuiten.

Verrassingselement nodig
"Het verrassingselement moet erin blijven", verklaart brandweervoorlichter Eugene Schultz aan Starnieuws. De dorpsleiding en de politie zijn op de hoogte van deze oefening. Hij legt uit dat het Korps Brandweer Suriname (KBS) in het kader van de brandpreventie- en voorlichtingsactiviteiten deze simulatietraining houdt samen met de vrijwilligers van de brandweer van Albina. Ook personeel uit Paramaribo heeft deelgenomen aan deze oefening.

"Deze training is van belang om de samenwerking met de vrijwilligers te optimaliseren, zegt Schultz. Op die manier worden ze scherp gehouden. Het brand awareness programma in Albina wordt gehouden van 25 juni tot 5 juli. Dan zullen de bewoners geïnformeerd worden hoe te handelen bij brand, maar ook andere calamiteiten. In deze periode zullen 500 rookmelders worden aangebracht in woningen, die worden geïdentificeerd door het commissariaat. Ook wordt een brandweeralarmsirene geinstalleerd in het brandweerkazerne van Albina.

Situatie nabootsen
Deze simulatie oefening heeft te maken met wat er moet gebeuren als er brand uitbreekt in een woning te Marijkedorp. Schultz zegt dat naast de normale watervoorziening, ook gekeken wordt naar water uit de Marowijnerivier. "In de praktijk heb je situaties, waarbij water van dichtbij gehaald kan worden of noodzakelijkerwijs een grote afstand moet worden overbrugd.

"Het gaat om de verschillende procedures die de brandweer moet volgen vanaf de brandmelding", vult Mario Wijngaarde aan. Hij is hoofd opleidingen en trainingen van het KBS. Wijngaarde geeft aan dat bij deze training extra gelet wordt op de uitruktijd, bevelvoerders en de opzet van de brandlocatie. "Bij de evaluatie zullen de aandachtspunten nader bekeken worden om het werk van de brandweer effectiever en efficienter maken", zegt Wijngaarde.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May