Veel belangstelling voor volks- en woningtelling
24 Jun 2012, 12:00
foto
Leden van de Caricom Adviescommissie. Tweede van rechts ABS-directeur Iwan Sno. (Foto: Raoul Lith)


Ruim 2600 mensen hebben zich geregistreerd bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) om getraind te worden als veldwerker voor de volks- en woningtelling die in augustus wordt gehouden. Directeur Iwan Sno is positief gestemd. De bedoeling is om 1900 personen te trainen, van wie 1650 veldwerkers, 250 supervisors en controleurs.

Een week lang heeft de Caricom Adviescommissie voor de Statistiek zich in Paramaribo gebogen over standaarden binnen de regio. Er is binnen de Caricom een gemeenschappelijk raamwerk voor volkstellingen, met een basisvragenlijst, om de vergelijkbaarheid te vergroten. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen die specifiek van belang zijn voor elk land.

Eigen vragen
Bij het opstellen van de vragenlijst van de achtste census zijn verschillende instanties betrokken waaronder diverse ministeries, ngo’s, De Nationale Assemblee en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Op basis van de gegevens verkregen uit de volkstelling kunnen er beleidsdoeleinden vastgesteld worden en een betere planning gemaakt worden.

Tijdens de bijeenkomst zijn diverse statistische aangelegenheden besproken, waarvan de volkstelling één van de agendapunten was. Met het oog op de census heeft Suriname gretig van deze gelegenheid gebruik gemaakt om advies in te winnen.
De verschillende landen zijn gevraagd om de aspecten waarin zij sterk zijn te delen met Suriname, waaronder het harmoniseren van volkstellingen en statistieken in de regio, kwaliteitscontroles bij een volkstelling en publiciteit.

Nationale aangelegenheid
Naast goed opgeleide veldwerkers is het ook belangrijk om via de publiciteitscampagne mensen bewust te maken van het belang van de volkstelling. “De volkstelling is van nationaal belang, omdat met de gegevens voorzieningen getroffen kunnen worden voor de verschillende buurten. Het is daarom belangrijk dat respondenten meedoen en de juiste informatie geven. Het streven is uiteraard altijd om honderd procent participatie van de bevolking te krijgen”, zegt Sno.

Het ABS heeft vooruitlopend op de censusresultaten ook een verbeterde website. Naast de gebruikelijke media, zoals boekwerken en cd’s, zal zoveel mogelijk informatie geplaatst zal worden.

De overheid leent voor de volkstelling US$ 5 miljoen bij de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De achtste volks- en woningtelling zal ongeveer US$ 4.3 miljoen kosten. De rest van het geld gaat naar huishoudbudget-onderzoek van het komende jaar, monitoring en evaluatie, het versterken van het ABS en administratiekosten.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May