Werking ’Open Sky’ afhankelijk van regering en DNA
21 Jun 2012, 18:00
foto
TCT-directeur Thelma Douglas Pinas schudt ambassadeur John Nay de hand na het tekenen van de principe-overeenkomst. Gerard Brunings van het onderhandelingsteam en Wendell Albright, hoofdonderhandelaar van de VS kijken toe. (Foto: Raoul Lith)


Na twee dagen onderhandelen hebben Suriname en de Verenigde Staten vandaag een principe ‘open sky’ overeenkomst getekend. Eerst dient De Nationale Assemblee goedkeuring te geven voor deze in werking kan treden.

‘’De overeenkomst houdt in dat het luchtruim van Suriname wordt opengesteld voor de Amerikanen om hun vliegoperaties te doen en omgekeerd ook’’, zegt de directeur van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme Thelma Douglas-Pinas. Volgens haar zal Suriname economische voordelen halen uit deze overeenkomst. ‘’Deze overeenkomst is voor beide landen een win-win situatie’’, meent ambassadeur John Nay. Ook volgens hem zal zowel Suriname als de VS goed verdienen vooral aan de toerismesector.

Geen concurrentiegevaar
Er is volgens Gerard Brunings van het onderhandelingsteam totaal geen sprake van concurrentiegevaar voor de bestaande vliegmaatschappijen in Suriname. Hij meent dat vooral de nadruk is gelegd op het openstellen van de markt waarbij eenieder de mogelijkheid heeft om voordelen uit te halen. ‘’De verschillende bedrijven moeten gaan samenwerken om te kijken hoe er voor beide landen economische voordelen kunnen worden gehaald’’, oppert hij.

Pinas zegt dat het onderhandelingsteam binnen korte tijd ervoor heeft kunnen zorgen dat de overeenkomst is ondertekend. ‘’Ik vertrouw erop dat ook de regering ervoor zal zorgen dat de overeenkomst als wetsproduct wordt aangenomen’’. Het is de eerste keer dat Suriname een ‘open sky’ overeenkomst zal tekenen terwijl VS al 105 luchtvaartovereenkomsten heeft gesloten met verschillende landen. Er is wel in 1956 een overeenkomst getekend met de VS door de toenmalige kolonisator van Suriname, maar deze hield in dat de SLM mocht vliegen naar Miami.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May