Ingezonden: Suriname, combinatie van nationalistische gevoelens en eenheid?!
21 Jun 2012, 23:00
foto


Vaak wordt aangegeven dat jongeren onvoldoende kennis hebben en incapabel zijn om de juiste beslissingen voor de toekomst van ons land te nemen.
Wij, de jonge Surinamers, vragen ons juist af in hoeverre de verschillende politici dan wel capabel zijn om de juiste beslissingen voor ons geliefd Suriname te nemen?! Met onderstaande stuk willen wij onze gedachtegang hierover uiteenzetten en u vragen ons te helpen met het antwoord op onze vraag.

‘Wi Na Wan’, welke Surinamer kent het lied niet? Vaak wordt gezegd dat Suriname een fantastisch voorbeeld van eenheid en nationalisme is. Waarom hebben wij dan toch het gevoel dat dit op verschillende fronten een grote leugen blijkt te zijn?
De zo belangrijke aspecten moraliteit, integriteit, verzoening en samenspel lijken totaal te vergaan in ons huidig Suriname. Hoe komt het dat al deze basiselementen aan het vervallen zijn?

Verval en politiek
Naar onze mening is dit verval voor een groot deel aan de politiek te danken. Zijn het niet de machthebbers die steeds weer voor polarisatie onder het volk zorgen?! In dit kleine land heeft de politiek heel veel invloed op de maatschappij en het volk. Politici fungeren als voorbeeldfiguren voor vele toekomstige jonge leiders, maar ook voor jeugdigen bij wie de volgende gedachte steeds vaker speelt: “Als ik voor criminaliteit kies in plaats van een opleiding, kan ik in Suriname meer bereiken.”

Een voorbeeldfiguur, een rolmodel: dat is toch iets waar we naar op zouden moeten kijken? Waarom streven wij hun idealen dan absoluut niet na? Zijn die er überhaupt nog wel?
Onze politici, onze zogenaamde voorbeeldfiguren, hebben met hun daden meermalen getoond dat eigen belang voorgaat op landsbelang. Veel politici beloven een anti- corruptiewet, een herziening van het kiesstelsel en meerdere oplossingen voor problemen die steeds de kop opsteken. Daarnaast hebben onze politici, onze zogenaamde voorbeeldfiguren, bewezen dat recht en democratie geschaad kunnen worden. De wetgevende macht heeft een handeling gepleegd die geclassificeerd kan worden als fraude van de democratische grondbeginselen. Met fraude schieten we tekort aan woorden, noem het simpelweg een ordinaire verkrachting van onze democratische rechtsstaat.

Versplinterd
Hoelang kunnen wij als jonge Surinamers dit verval aanzien? Hoelang moeten wij als jongeren die hard werken om een toekomst op te bouwen en wiens hardwerkende ouders belasting betalen de dupe worden van onbehoorlijk bestuur?!
Het is tijd om bewust te worden van de gevolgen van de huidige situatie: we zullen alleen maar meer versplinterd raken en de eenheid, moraliteit en samenspel zullen verder vervallen.

‘Mijn Suriname, mi moi switi kondre’, ook dit lied is bij elke Surinamer bekend. En ook dit lied wekt nationalistische gevoelens bij een ieder op. Laten we deze gevoelens altijd hanteren, dat is wat we nodig hebben! Met hart voor Suriname, de Surinamers en de onuitputtelijke mogelijkheden moeten we keihard werken aan een rechtvaardige, verzoende, eerlijke, transparante en rijke natie!

En nu de vraag aan u: Zijn onze politici capabel?

B. Girjasing, J. Haarloo, X. Karijokromo
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May