Suriname moet positie Rio +20 bemachtigen
20 Jun 2012, 20:00
foto


“Suriname moet er voor zorgen dat hij een positie bemachtigd, zodat we dichter bij het vuur zitten”, zegt Raymond Landveld, diplomaat bij de VN en onderhandelaar op de Rio +20 conferentie. Hij zegt dat bij het ontwerp-slotdocument in grote lijnen er gekozen is om te werken met drie processen: financieel, institutioneel framework en sustainable development goals. En precies binnen één van deze drie processen moet Suriname zijn plaats opeisen.

De bedoeling is dat er binnen deze drie processen verder wordt onderhandeld over de exacte invulling van elk proces. Wat belangrijk van deze afspraak is dat de wereld blijvend in gesprek blijft met elkaar met als doel duurzame ontwikkeling. De posities binnen deze processen moeten nu nog verdeeld gaan worden. Elk proces wordt geleid door een vertegenwoordiging van ongeveer 30 landen en vormen dus maar een kleine afspiegeling van alle wereldlanden.

Teleurstelling
Intussen hebben verschillende maatschappelijke organisaties openlijk hun teleurstelling over het ontwerptekst uitgesproken. Zo werd in het uiteindelijke document een fonds van US 30 miljard dollar geschrapt dat een groep van ontwikkelingslanden (de G77) had voorgesteld om de overgang naar een groene economie te financieren. Ook ontbreekt een concrete omschrijving van doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling (SDG’s), die de Millennium Development Goals (MDG’s) moeten vervangen na 2015.

"De (de herziene tekst) is zeer teleurstellend .... Er is geen visie, geen geld en geen engagement," zegt Lasse Gustavsson, hoofd van de Rio+20 delegatie van WWF International. Twee jaar van voorbereidend werk heeft geleid tot een lang document, dat tot bijna niets verplicht, concludeert hij.
"De stem van het maatschappelijke middenveld en van de toekomstige generaties blijft ongehoord. We moeten dit Rio – (min) 20 noemen, want we gaan duidelijk achteruit", vindt Kiara Worth die de VN in Rio vertegenwoordigt voor een groep kinderen en jongeren.

Omgekocht
Ook een hoofdstuk over wetenschap ontbreekt. "Ik begrijp niet waarom het document niet voorziet in een hoofdstuk over wetenschap. Dit geeft een zeer ongelukkige boodschap", zegt Steven Wilson van de International Council for Science, een ngo die de wetenschappelijke instellingen en verenigingen vertegenwoordigt.

"Voor mij, als Amerikaanse staatsburger, is het heel duidelijk dat ons kiesstelsel is omgekocht door het bedrijfsleven, door Wall Street. En dat is waarom onze politici niet van plan zijn om het huidige economische systeem aan te vechten", concludeert Jeffery Huffines van Civicus, een alliantie voor burgerparticipatie gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika.
De Rio +20 conferentie wordt op 22 juni afgesloten. De staatshoofden zullen drie dagen onderhandelen over de ontwerptekst en daarna een besluit nemen. Rio +20 over duurzame ontwikkeling geldt als de grootste VN-conferentie ooit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May