VS doet belangrijke toezegging op Rio+20
19 Jun 2012, 02:00
foto
Ellen Naarendorp


De onderontwikkelde, minder ontwikkelde en ontwikkelingslanden hebben een belangrijke toezegging gehad van de Verenigde Staten tijdens de Rio + 20 conferentie over duurzame ontwikkeling. “De druk op de ontwikkelingslanden om de rijke landen zover te krijgen om het voorstel goed te keuren was enorm groot”, zegt Ellen Naarendorp. Zij is coördinator Rio+20 voor Suriname.

De VS is akkoord gegaan om te kijken naar een raamwerk waarin alle fondsen die nu al worden gezet voor duurzame ontwikkeling, “maar met nog veel meer fondsen”, vertelt Naarendorp. “Er is zo fantastisch onderhandeld en die onderhandelingen hebben voor de ontwikkelingslanden een geweldige stap voorwaarts gezet.” Zij benadrukt dat de landen er nog niet zijn. “Hoe het moet gebeuren is het volgend traject.”

De Suriname Rio+20 coördinator beschrijft enthousiast de sfeer die er na deze ‘overwinning’ heerste. “We waren allemaal Caribbean mensen in de onderhandelingsgroep, en we waren er zo trots op.” Het belangrijkste is volgens haar dat het moment daar was dat de één belooft aan de ander “ik wil je raamwerk bekijken en ik wil geld zetten.” Er zal nog vier tot vijf dagen worden onderhandeld over de 400 paragrafen over milieu en duurzame ontwikkeling.

Meest kwetsbare landen
Naarendorp zegt dat er gigantisch veel informatie is op de conferentie. De delegatieleden bereiden zich voor hoe ze die informatie na terugkeer kunnen delen met Suriname. “Als we dit soort informatie hebben, kunnen we goed vooruitgaan.”

De meest kwetsbare landen zijn die met een laagliggende kustlijn, de zogenaamde Small Development Islands States (SIDS), waartoe Suriname ook behoort. De issues waar deze landen mee kampen zijn de gevolgen van de klimaatsverandering, verlies van biodiversiteit, landdegradatie, sanitatie en voedselveiligheidsproblemen. Deze SIDS-landen moeten het meeste geld op tafel zien te krijgen om zich te beschermen tegen deze bedreigingen.

De Rio+ 20 conferentie duurt tot 22 juni.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May