Suriname en VS bespreken ‘open sky’ overeenkomst
19 Jun 2012, 00:00
foto


Suriname en de Verenigde Staten (VS) zullen dinsdag een bespreking beginnen om te komen tot een ‘open sky’ overeenkomst. “Wij willen een principeovereenkomst afspreken woensdag. Dit zal de eerste ‘open sky’ overeenkomst zijn tussen Suriname en de VS”, zegt Gerard Brunings van het onderhandelingsteam aan Starnieuws.

Brunings zegt dat Suriname veel voordelen zal hebben met zo een overeenkomst. Ondernemers kunnen hierop inspelen omdat zo een overeenkomst erg breed is. “Zo kunnen mensen en goederen bijvoorbeeld van de VS naar Haïti worden vervoerd. Wij zullen de overeenkomst ook niet beperken tot de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. De SLM kan inspelen op de ontwikkelingen, maar alle luchtvaartmaatschappijen van het land hebben mogelijkheden om zaken te doen”, zegt Brunings.

Veel voorbereidend werk verricht
Met het onderhandelingsteam van de VS is al enige tijd onderhandelingen gaande. “Wij hebben ook videoconferenties gehouden. De zaken zijn al voorbereid. Amerika heeft met meer dan honderd landen een ‘open sky’ overeenkomst. Suriname heeft sinds wij onafhankelijk geworden zijn, slechts elf overeenkomsten getekend met andere landen. Met Brazilië en Nederland zijn de overeenkomsten het meest verregaand, maar deze zijn toch beperkt”, merkt Brunings op.

Hij zegt dat de Amerikaanse regering voldoende vertrouwen heeft in de Surinaamse regering om deze overeenkomst aan te gaan. De overeenkomst is niet gebonden aan capaciteit, frequentie en regulering van tarieven. Het gaat om een ‘open luchtruim’ waarbij er veel mogelijkheden zijn. De overeenkomst biedt volgens Brunings grote mogelijkheden om de vleugels verder uit te slaan. In het onderhandelingsteam participeren deskundigen van Transport, Communicatie en Toerisme en Buitenlandse Zaken. Het team staat onder leiding van directeur van TCT, Thelma Douglas-Pinas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May