Pg Punwasi: Uitspraak Krijgsraad is eindvonnis
15 Jun 2012, 02:00
foto
Procureur-generaal Soebhas Punwasi


Procureur-generaal (pg) Soebhas Punwasi zegt aan Starnieuws dat het vonnis van de Krijgsraad, van 11 mei in het 8 december strafproces een eindvonnis en geen tussenvonnis is. Dit betekent evenwel niet dat het 8 december strafproces is beëindigd, maar de vervolging van de strafzaak is geschorst. Het Openbaar Ministerie heeft intussen uitvoering gegeven aan het vonnis en de Krijgsraad schriftelijk geantwoord.

De pg verwijst naar het vonnis (pagina 19) waarin wordt aangegeven dat de schorsing een rechtvaardige en formele eindbeslissing is op basis van het Wetboek van Strafvordering. Het is dus een vonnis om de vervolging van de terechtzitting te schorsen.
Op pagina 19 van het vonnis staat vermeld: …doch levert naar het oordeel van de Krijgsraad de beantwoording van voormeld prealabel constitutioneel vraagstuk, genoegzame reden op om de formele eindbeslissing van schorsing van de vervolging zoals bedoeld in artikel 334 en 335 juncto artikel 5 van het wetboek van strafvordering, te bevelen…

Zuiverheid discussie belangrijk

Punwasi stelt dat in de rechtspraak er sprake is van een twee soorten beslissingen. De één wordt genoemd een beschikking en is een beslissing die wordt genomen niet op de terechtzitting. Het andere is uitspraak of vonnis dat wordt genomen op een rechtszitting.
Punwasi zegt dat in artikel 132 van het Wetboek van Strafvordering duidelijk aangeeft wat onder beslissing op de rechtszitting wordt verstaan. Artikel 132 luidt: onder uitspraken de op de terechtzitting gegeven beslissingen; onder einduitspraken de uitspraken tot schorsing der vervolging of tot verklaring van onbevoegdheid, niet-ontvankelijkheid of nietigheid van dagvaarding, en die welke na afloop van de gehele vervolging op de terechtzitting over de zaak worden gedaan.

De procureur-generaal wijst er op dat dit wettelijke bepalingen zijn, die dagelijks gebruikt worden in het Surinaamse rechtssysteem. De discussie als zou het vonnis van de krijgsraad een tussenvonnis zijn, wil de pg ontkrachten met de stellige verwijzing naar het Wetboek van Strafvordering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May