Kromosoeto maakt niet-ambtelijke benoemingen ongedaan
15 Jun 2012, 08:00
foto
Minister Guinmardo Kromosoeto


Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zegt dat hij op het ministerie geen ambtenaren met ontslag heeft gestuurd. “Het zijn politieke benoemingen die nergens voorkomen in het systeem die zijn teruggedraaid”, verklaart de bewindsman tegenover Starnieuws.

Kromosoeto die na de reshuffling de nieuwe minister is op RGB, vindt het niet correct dat boven de onderdirecteuren op het ministerie er ook nog coördinatoren zijn benoemd. Deze benoemingen zijn via de KTPI-top, onder leiding van Willy Soemita, doorgevoerd. De politieke coördinatoren zijn in hun oude functie teruggezet.

Terugdraaien niet moeilijk
Deze politieke coördinatoren trokken naar willekeur de verantwoordelijkheden van de onderdirecteuren naar zich toe. In het organogram van het ministerie komen zij echter nergens voor. Dit belemmerde de leiding van Kromosoeto op RGB. “Mijn onderdirecteuren wisten eigenlijk ook niet meer wat te doen en aan wie ze verantwoording verschuldigd waren. Het terugdraaien van deze benoemingen is makkelijk geweest omdat die ook niet zijn gegaan via de raad van ministers. “In zeker één geval gaat het om een lagere klasse ambtenaar die boven de directeur benoemd is”, zegt Kromosoeto.

De RGB-minister vindt dat in feite deze kwestie rond het organogram van het ministerie erger is dan buiten bekend is. Nu blijkt dat toen het ministerie werd gesplitst van Natuurlijke Hulpbronnen er nooit een formalisering is gekomen hiervan. Eerder zei Kromosoeto al dat de poot ‘Ruimtelijke Ordening’ bijna niet bestaat. Bosbeheer die een lange geschiedenis heeft, is versnipperd en vallen de verantwoordelijke taken onder de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Het gaat voornamelijk om het beheer en uitgeven van concessies.

Grond
De RGB-bewindsman voert aan dat hij al aan de regering heeft doorgegeven dat het stelsel van het ministerie aan herziening toe is. “Het zorgt gewoon voor teveel problemen en te grote ‘gaps’ die het werk onoverzichtelijk en onduidelijk maken”, meent Kromosoeto. Volgens hem hoeft de herziening zeker geen moeilijke en tijdrovende bezigheid te worden.

De focus van dit ministerie is sinds zijn oprichting geweest in grond en daarom zijn de meeste doelen in de begrotingen niet gehaald”, meent Kromosoeto. Die focus heeft van de afdelingen Domeinkantoor en Grondinspectie twee belangrijke afdelingen gemaakt boven de andere op RGB. “Alle politieke partijen willen daar mensen accommoderen om ‘grip’ op gronduitgifte en de beschikbaarheid van grond te hebben”, stelt de minister.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May