Telesur heeft zijn winst vergroot in 2011
13 Jun 2012, 19:30
foto
Telesur-directeur Dirk Currie presenteert het jaarverslag van het telecommunicatiebedrijf. (Foto: Raoul Lith)


Kwaliteit en Kostenbeheersing hebben naast een sterk management structuur ervoor gezorgd dat het telecommunicatiebedrijf Telesur het verslagjaar 2011 heeft weten af te sluiten met een winst van SRD 37.5 miljoen. Dit zegt het bedrijf in zijn jaarverslag, dat directeur Dirk Currie heeft gepresenteerd.

Nadat aan de belastingverplichtingen was voldaan, bleef hiervan een nettobedrag over van SRD 24 miljoen. De nettowinst bedroeg in 2010 nog SRD 17 miljoen. Het telecommunicatiebedrijf heeft vorig jaar uit eigen middelen een investering gedaan van SRD 98 miljoen.

Aanslagen en schulden

In het jaarverslag dat in een verkorte versie publiekelijk werd gemaakt, staat vermeld dat het telecommunicatiebedrijf per 31 december 2011 een waardebalans vertegenwoordigt van SRD 899.7 miljoen. Dit balans beslaat de financiële, roerende en onroerende bezittingen van Telesur.

Om het verslag goed gekeurd te krijgen, heeft de accountant het nodig gevonden bij dit gegeven erbij te vermelden dat rekening moet worden gehouden met een nog niet vermelde aanslag op het bedrijf van SRD 41 miljoen door de belastingendienst, een lopende aflossing van US$ 11.1 miljoen voor geleverde diensten door derden en een tweede aflossing van SRD 18.6 miljoen aan het communicatiebedrijf Columbus Networks Ltd. Ook bij het balans wordt rekening gehouden met een schadeclaim op Telesur. Hiervan is geen bedrag genoemd. Wel dat deze kwestie in behandeling is bij de justitie.

Monopolie uitgebuit
Directielid, Financiële en Economische coördinatie, Russ Headley zegt aan Starnieuws dat de opmerkingen van de accountant bij het verslag horen. Volgens hem gaat het om bedrijfsmatige zaken die weinig of geen financiële druk leggen op Telesur. In het jaarverslag blijkt dat Telesur sinds de liberalisatie van de telecommunicatiesector in 2008, tot 2011 de monopoliepositie heeft weten uit te buiten.

Met de komst van de twee telecommunicatiebedrijven Digicel en Uniqa en andere kleinere operators werd de markt sterk beconcurreerd. Telesur heeft met de investeringen in 2011 vanaf dat jaar zijn positie als marktleider weten vast te houden. In 2007 waren de netto-opbrengsten nog SRD 317 miljoen. In de concurrentiejaren daalde dat naar SRD 301 miljoen in 2008, in 2009 naar SRD 276.6 met een lichte stijging van in 2010 naar SRD 291.2 miljoen. Het bedrijf kan volgens Headley nu weer ademhalen met een record netto opbrengst in 2011 van SRD 385.7 miljoen.

Meer bandbreedte
Headley zegt dat het zal liggen aan de kwaliteit en kostenbeheersing om de nu gaande stijging van de bedrijfsinkomsten te consolideren. De staat Suriname heeft besloten het staatsbedrijf, waar zij 100 procent aandeelhouder van is, US$ 30 miljoen minder in rekening te brengen als het gaat om de winstdeling. Hiermee is het bedrijf in staat ruimer te investeren.

Telesur zal per 1 juli voor de derde maal de bandbreedte voor internet gratis verdubbelen aan de gemeenschap. Volgens Headley is dit geen directe opdracht van de aandeelhouder, maar een beleidsmatige beslissing van de Telesur-directie om het ICT (informatie, communicatie en technologie) beleid van de regering verder te ontwikkelen. De verruiming van de bandbreedte heeft eerder al tweemaal plaatsgevonden. “De gemeenschap krijgt voor de derde, en dat is voor dezelfde prijs, viermaal meer het vermogen dan waarvoor ze betaalt, zegt Headley.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May