Top Chinese politieke en investeringsdelegatie op bezoek
13 Jun 2012, 18:55
foto
Een Boeing 737-700 van China Air op de Johan Adolf Pengel luchthaven. (Foto: Andrew Muller)


Drie top delegaties uit China zijn op bezoek in Suriname. Het gaat om een politieke delegatie met aan het hoofd Zhang Gaoli, een van de leiders van de heersende Communistische Partij China (CPC). De twee andere zijn aan de Chinese regering gelieerde delegaties uit het bedrijfsleven van China.

De politieke delegatie van de CPC, bestaande uit negen personen, is met een privéjet naar Suriname zijn gekomen. Het bezoek is niet op regeringsniveau, maar de politici zijn te gast bij NDP-voorzitter Desi Bouterse en zijn bestuur. Er is wel een beleefdheidsbezoek gebracht aan De Nationale Assemblee. Dit zegt bestuurslid en woordvoerder van de NDP, Rashied Doekhie aan Starnieuws.

Aanhalen banden
De delegatie van de CPC had vandaag een ontmoeting met de NDP-top bestaande uit Bouterse, Clairy Linger, Ramon Abrahams, André Misiekaba, Jenny Warsodikromo, Rashied Doekhie en Rabin Parmessar. Bij dat gesprek zijn de vriendschappelijke banden, die Suriname en China met elkaar hebben opgebouwd voor langer dan 150 jaar, aangehaald.

Bouterse gaf een overzicht van de economische mogelijkheden van Suriname. Hij heeft aangegeven dat het land geografisch groot is en enorme potenties heeft in natuurlijke hulpbronnen. Met een relatief kleine bevolking en weinig financiële middelen zijn investeringen vanuit een bevriende mogendheid als China zeer welkom. Na het bezoek aan het parlement is de Chinese delegaties een lunch aangeboden in hotel Torarica.

Interesse in investering
De beide groepen investeerders hebben volgens Doekhie, die de delegaties begeleidt, interesse om te investeren in Suriname. De komende dagen gaan zij zich in verschillende sectoren oriënteren en gesprekken voeren. De sectoren waarin belangstelling is getoond zijn onder andere, de landbouw, bruggen- en huizenbouw, wegen en de bouw van woonhuizen, waarover China en Suriname al lopende afspraken hebben. Ander sectoren die ook in belangstelling staan zijn, de rijstteelt- obé- en visteelt.

De delegaties brengen deze week bezoeken aan onder andere het rijstdistrict Nickerie en andere gebieden waar potentiele mogelijkheden zijn voor landbouw en andere investeringen. Bouterse is door de CPC vertegenwoordiger uitgenodigd een tegenbezoek te brengen aan China. De delegaties vertrekken vrijdag en zaterdag weer naar China.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May