Trainingsprogramma VHP moet traditie doorbreken
15 Jun 2012, 10:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) begint dit jaar nog met een compleet nieuw pakket aan trainingen. Dit moet niet alleen de politieke kwaliteit van de organisatie verbeteren, maar ook nieuwe inzichten brengen over de geaardheid en etnische samenstelling van de partij.

“Anno 2012 is het onmogelijk dat de VHP geloof en etniciteit nog als beleidsrichting heeft”, zegt voorzitter Chan Santokhi. Hij maakt in een interview met Starnieuws meermalen duidelijk dat afgestapt moet worden van het traditionele beleid en leiderschapsmethode in de VHP. Om dit te bereiken is een pakket met verschillende trainingsmodules samengesteld.

Ruimte creëren
“Etniciteit zal er nog zijn de komende tien jaren, maar je zal ruimte moeten creëren voor elke Surinamer om te participeren in de structuren van de partij”, meent de VHP-voorzitter. Hij wil er als voorzitter op toezien dat straks, na de kernverkiezingen en de bestuursverkiezingen in 2015, daadwerkelijk een begin mee is gemaakt.

De bestuursleden Mahinder Rathipal en Glenn Oehlers zijn belast met de coördinatie van het pakket aan trainingen. Santokhi zegt dat leden van de partij, zeker degenen die belast worden met verantwoordelijkheden, kennis moeten hebben van basis en specifieke onderwerpen. Kennis van de grondwet, bestuursrecht, debatteren, spreekvaardigheid, het maken van verslagen en managementkwaliteiten en tal van andere onderwerpen.

Scholing verplicht
Ook de huidige leden van besturen van district- en ressortraadleden moeten worden getraind. Een reguliere training die wordt aangescherpt, is de kadertraining die als kweekvijver dient voor de partij. Het pakket aan trainingsprogramma’s wordt de komende week voor goedkeuring voorgelegd aan het hoofdbestuur, waarna de trainingen aanvangen.

De trainingen worden volgens de VHP-voorzitter verplicht gesteld. “Als we kandidaten zoeken om de partij te vertegenwoordigen in organen, wordt tenminste van hen verwacht dat zij de trainingen gevolgd hebben”. Santokhi geeft toe dat dit soort trainingen als voorbereiding voor een politieke carrière ontbreken in de Surinaamse politiek.

Regeermacht
De politicus die zich concentreert op regeerverantwoordelijkheid in 2015, vindt dat er hard gewerkt moet worden aan niet alleen genoeg zetels binnen halen maar ook aan de kwaliteit van de partij.
Voor wat betreft het binnenhalen van zetels in 2015, zegt Santokhi dat daarover een studie gemaakt moet worden. Na in twee verkiezingen rond de acht zetel gehaald te hebben, moet de partij volgens hem veel meer gaan doen om dit aantal te vermeerderen.

“We moeten de behaalde zetels van de afgelopen twee verkiezingen analyseren, vergelijkingen maken, strategieën ontwikkelen voor meer en moeten niet blijven focussen op wat er is. Daarvoor zal je zeker interne strategieën moeten veranderen. Ons draagvlak in de samenleving verruimen, de partij toegankelijker maken voor elke Surinamer en zorgen dat tijdens de komende kernverkiezingen alle etnische groepen vertegenwoordigd zijn”, stelt Santokhi.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May