Nieuw Front protesteert tegen vergadering zonder 26 leden
11 Jun 2012, 21:00
foto


Fractieleden van het Nieuw Front hebben assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in een brief er op gewezen dat zij vergaderingen begint zonder dat tenminste 26 leden aanwezig zijn. Dit is geruime tijd het geval. Vrijdag is dit weer gebeurd. De Nieuw Front fractie zegt steeds tegen deze handelwijze te hebben geprotesteerd.

De assembleeleden halen de grondwet (artikel 83) en het reglement van orde van De Nationale Assemblee aan om hun stelling kracht bij te stellen. De vergaderingen kunnen volgens hen niet beginnen en er kunnen geen besluiten genomen worden , indien niet “meer dan de helft der leden tegenwoordig is”.

Lijfelijke aanwezigheid
De grondwetgever geeft volgens de briefschrijvers aan dat met het woord ‘tegenwoordig’, de lijfelijke aanwezigheid van leden in de vergaderzaal bedoeld wordt. Met artikel 83 kan nooit bedoeld zijn, dat indien de leden zich niet in de vergaderzaal bevinden, dat zij dan worden geacht in de zaal tegenwoordig te zijn. “Ze zijn dan afwezig, weshalve er niet wordt voldaan aan de vereiste voor het rechtsgeldig aanvangen van een DNA vergadering”, wordt benadrukt.

“Uw opvatting, dat wanneer DNA leden na het tekenen van de presentie lijst zijn vertrokken van uit de vergaderzaal, dat ze toch ter vergadering tegenwoordig zijn in de zaal, is niet correct en is flagrant in strijd met de grondwet en het reglement van orde. Met deze visie zou u dus een DNA vergadering kunnen aanvangen met één DNA lid aanwezig in de vergaderzaal, hetgeen duidelijk aangeeft dat u, de democratie en de rechtsstaat Suriname met opzet vertrapt”, zeggen de oppositieleden.

Zo niet verder gaan
“Artikel 32 van ons reglement van orde bestrijdt uw theorie ook met de uitdrukkelijk regeling dat wanneer het vereiste aantal leden niet tegenwoordig is in de vergaderzaal, dat dan de vergadering niet kan aanvangen, en dat dan de Voorzitter van DNA de bijeenkomst opent en de namen van de leden die aanwezig en afwezig zijn laat oplezen. De vergadering wordt daarna door de voorzitter uitgesteld tot een ander tijdstip. U kunt dus volgens het reglement van orde geen vergadering beginnen als niet meer dan de helft van de leden aanwezig is in de vergaderzaal!”, zeggen de briefschrijvers.

Zij voeren aan dat lijfelijke aanwezigheid van de leden in de vergaderzaal volgt ook uit hetzelfde woord ‘tegenwoordig’ in de artikelen 62, 70, 85 en 88 van het reglement van orde. De Nieuw Front fractie protesteert “wederom ernstig tegen uw werkwijze, waarbij door u de grondwet en het reglement van orde bewust ter zijde worden geschoven en roept u op om in de toekomst zich hiervan te onthouden”, schrijven R. Randjietsingh, G. Castelen, R.Wijdenbosch, Ch. Santokhi, G. Kandhai, L.Soerdjan, A.Tjin-A-Tsoi, W.Jessurun, M.Jogi, M.Rathipal en S.Girjasing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May