Aangeboden: VHP, - waarheen?
10 Jun 2012, 16:00
foto


Dat democratie meer is dan verkiezingen alleen, is hopelijk velen onder het kiezersvolk nu duidelijk. Nog minder slechts de wil van de meerderheid doch betekent evenzo als rekening (dienen te) houden met de meerderheid. En geenszins dat de rechten van de minderheden afhankelijk zijn van enige goodwill van de minderheid, en evenmin dat deze weggevaagd kunnen worden bij een meerderheidsbesluit!

Reinhold Niebuhr verwoordt democratie als: “man's capacity for justice makes democracy possible, but man's inclination to injustice makes democracy necessary”. Onze eigen Jules Sedney zei: “Het slechte in de mens maakt democratie noodzakelijk: het goede in de mens maakt democratie mogelijk”.
Politieke statements van partij-exponenten in de afgelopen periode zijn alleszins redenen tot nadenken c.q. kritische analyse. Eerstens tegen het licht van het nationaal/algemeen belang.

Democratie
Democratie, wet en recht, trias – politica, constructief politiekvoering, etc. hoog in het vaandel “dragende” valt een zekere mate van a- nationalisme, doordraverij, gemis aan politiek realiteit zin e.d. te constateren.
Tweedens tegen het licht van wettelijke regelingen en partijstatuten waaronder i.h.b.:
de Grondwet art. 54 : “ de vrijheid van discussie, kritiek en erkenning van de minderheid door de meerderheid”;
art. 53 : “ de interne organisatie moet democratisch zijn en het functioneren moet beantwoorden aan de beginselen van behoorlijk bestuur, alsmede aan de gestelde wettelijke regels voor de waarborging van de openbaarheid en inzichtelijkheid;
art.52 : “ de politieke democratie kenmerkt zich door participatie en representatie en dat o.a. verantwoordingsplicht en controle waarborg zijn voor een waarachtige democratie.
Tenslotte art.8 van de partij statuten : “door de Partijraad vast te stellen beleid omtrent politieke en organisatorische vraagstukken van actueel belang.
* En als daarbij gekeken wordt naar de alsmaar -(overhand hebbende)- informele/niet statutaire organen-waarbij formele/statutaire organen het moeten ontgelden - moet getwijfeld worden aan de democratische gehalte en inborst zeker waar het betreft het beleven/functioneren van de interne partijdemocratie.
Nog afgezien van een zekere mate van onvolwassenheid bij het (moeten) leren omgaan met kritiek/ anders denken!

Dat een kritische levenshouding – en geen pajong-waaierij/jaknikkerij (allemaal ter wille van puur eigen belang) een partij sterker en groter maakt, moet toch wel velen inmiddels duidelijk zijn. Verder moet het evenzo duidelijk zijn dat de partij nu eenmaal van de leden is en niet van het bestuur/de besturen alleen!
Zo moet betwijfeld worden dat door de partijstructuren nochtans mandaat is verleend/ om ook na de verkiezingen – nog steeds- in NF-verband te opereren. Nog steeds wordt uitgekeken naar een structuren evaluatie van de verkiezingen 2010 om daarna tot een strategie bepaling te geraken.
Immers gaat het in de politiek toch om macht en deze wordt/ kan worden verkregen en uitgeoefend door personen (partijleden) vanuit een functie/positie in de maatschappij (staatsstructuren) en organisaties/instituten.
In dit kader behoef je geen vreemde in de partij te zijn om vast te stellen dat de huidige besturen van de organen – de goede leden uitgezonderd- niet in staat blijken en zullen blijken te zijn de partij te trekken. Niet onbekend is dat de partij opgescheept zit met een politieke erfenis- politieke slaven- dat ten enenmale niet beantwoordt aan de aspiraties van grote delen van de leden.

Dissidenten
Een ophef dat thans de partij met vele honderden leden w.o. ook de zgn. dissidenten is gegroeid, hoeft logischerwijs niet te betekenen dat er per saldo meer zetels (zullen) worden verkregen c.q. gegarandeerd op basis van het huidige kiesstelsel. Dat de vele “standvastige” leden het verwelkomen en faciliteren van de zgn. dissidenten ook met argusogen bekijken en als zeer negatief ervaren behoeft geen betoog.

Verder moet worden opgetekend dat niet slechts gewoonte en traditie bepalend moeten zijn bij de opbouw, de uitbouw en de instandhouding van de partij naar een effectief, efficiënt, doelmatig (functioneel) functioneren -indachtig- wettelijke regelingen en partij rechtsregels- doch verder nodig is (partij) partnership, involvement alsook loyaliteit in de goede zin des woord nl. eerlijk- en oprechtheid en geenszins politieke slaafsheid.
Allemaal stof tot nadenken en dunkt mij beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

Suriname- VHP- voorwaarts!

A.R. Ramdjielal
lid – “VHP denkgroep”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May