Telesur werkt aan klantvriendelijkheid en uitbreiding
07 Jun 2012, 08:00
foto
De voorzitter van de VES Waddy Sowma geeft Telesur-directeur Dirk Currie een presentje. (Foto: René Gompers)


Concurrentie leidt tot verbetering en innovatie, groei voor de ondernemer en de consument. Overheidsbedrijven moeten ook gebracht worden in die concurrerende omgeving is de conclusie van de 'CEO Talk' met Dirk Currie, directeur van Telesur. Deze activiteit stelt ondernemers in staat zakelijke kennis op te doen en van gedachten te wisselen met leidinggevenden van grote ondernemingen.

Currie hield woensdagavond een presentatie over de problemen en oplossingen bij de overgang van Telesur als monopolist naar medespeler in de communicatiebranche. Er was veel interesse in de zevende 'CEO Talk' van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Deze discussieavond werd gehouden in Hotel Torarica. De vragen gesteld door het goed opgekomen publiek, werden geduldig en uitgebreid beantwoord door de Telesur-topman.

Uitdagingen
Aan klantvriendelijkheid, de werksfeer en de technische infrastructuur wordt hard gewerkt om het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie. Dat gaat gepaard met veel moeite, vertelt Currie. "Mensen kunnen heel snel nieuwe technieken bijleren, maar het gedrag veranderen duurt over het algemeen wat langer. Het gaat om het veranderen van een bepaalde cultuur en mentaliteit op alle niveaus in het bedrijf".

Een andere uitdaging is het afslanken van het bedrijf waarbij soms werknemers die langer dan tien jaren in dienst zijn, afgevoerd moeten worden. "Er zijn veel pijnpunten, omdat je met mensen te maken hebt", zegt de directeur. "Maar hoe complex de situatie ook is, we moeten de verandering de positieve kant opsturen".

Uitbreiden diensten
Telesur is van plan om niet alleen nationaal te blijven groeien. Het bedrijf bekijkt mogelijkheden om zijn dienstverlening verder dan Nederland uit te breiden.
Naast het afslanken van het personeel zijn cultuurverandering, werkattitude en loyaliteit enkele vereisten voor het bereiken van die doelen.

Het personeel wordt daarom continu getraind en heeft het bedrijf om zijn medewerkers aan te sporen de 'Telesur role model of the year' geïntroduceerd.
Of Telesur een overheidsbedrijf blijft, moet nog door de politiek worden beslist.
Currie meent dat Telesur wel in particuliere handen kan overgaan als het een volledig Surinaams bedrijf blijft. "De werknemers en misschien ook klanten moeten aandeelhouders worden. Zo blijft het een Surinaamse onderneming".

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May