RO minister hoort problemen districten aan
06 Jun 2012, 18:30
foto
Minister Stanley Betterson en staf in Nickerie.


Minister Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling) heeft de districten Saramacca, Coronie en Nickerie bezocht. De districtscommissarissen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt en diverse problemen waarmee de districten te kampen hebben, aangekaart. De bewindsman kreeg verschillende presentaties aangeboden over de diverse districten.

Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani van Saramacca zegt aan Starnieuws dat het district tal van problemen heeft. “We willen zo snel mogelijk gedecentraliseerd worden. Er moeten meer middelen vrijgemaakt worden om projecten uit te voeren en de rijstsector moet weer tot bloei gebracht worden”, vindt Ramdhani. Hij merkt op dat de infrastructuur verbeterd moet worden, zodat er beter aan landbouw gedaan kan worden en ook die arealen die nu moeilijk te bereiken zijn in cultuur gebracht kunnen worden. Daarnaast moet er meer in de productiesector geïnvesteerd worden, zodat er werkgelegenheid komt. Ook heeft de dc gevraagd om een boot om de dorpen aan te doen. Volgens Ramdhani is er goed contact met het traditioneel gezag.

Productie op gang brengen
Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie, die in Coronie waarneemt, heeft de problemen van beide districten aangekaart. “Illegale zandafgravingen, bijna geen productie in Coronie, de rijstsector aanpakken, meer werkgelegenheid creëren”, zijn enkele van de zaken die volgens Joeloemsingh aangepakt moeten worden.

Hij meent dat de meeste mensen in de ambtenarij zitten en dat de productiesector erg gering daar is. Als de rijstsector, die eerder al een succes was, wederom nieuw leven ingeblazen wordt, zal er ook werkgelegenheid ontstaan. Volgens de dc moeten de Coronianen ook de handen uit de mouwen steken en samenwerken om het district tot grotere hoogte te brengen.

Nickerie
Ook het district Nickerie kampt met een aantal problemen. De vuilophaal en het kafprobleem moeten dringend aangepakt worden. Er is al een studie verricht over hoe het kaf omgetoverd kan worden tot bouwstenen. Het kaf is opgeslagen en ligt al heel lang stil. Dit kan schimmelziekte veroorzaken en in de droge tijd kan het vlam vatten. Verder zijn de begraafplaatsen vol. Er zijn drie opties hiervoor: verruimen van de bestaande begraafplaatsen, nieuwe creëren of dit project aan particulieren gunnen. Volgens Joeloemsingh is er geen domeingrond ter beschikking voor een nieuwe begraafplaats. Het is haast onmogelijk om de bestaande te verruimen en gevreesd wordt dat wanneer particulieren de zaak zullen overnemen, de bewoners dan veel meer zullen moeten neertellen.

Ook de rijstsector, veeteelt, visserij en tuinbouw moeten beter ontwikkeld worden. Daarnaast moet de markt van het district goed aangepakt worden, maar de middelen hiervoor zijn er niet. Joeloemsingh deelt mee dat huiselijk geweld veel voorkomend is en het drugs- en alcoholgebruik hoog is in het district. Dit baart hem ernstige zorgen. De minister heeft de problemen aangehoord bij zijn kennismakingsbezoek en zal deze verder uitwerken.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May